Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Eesti võrkpalli sajanda sünnipäeva tähistamine kulmineerus Tallinnas Saku Suurhallis riigi karikavõistluste finaalide ning piduliku galaõhtuga, kus kuulutati välja nii aasta parimad pallurid kui avalikkustati naiste ning meeste rahvuskoondise uued peatreenerid. Ümmargust tähtpäeva tähistas ka rahvusringhäälingus esilinastunud tunniajane ajaloosaade.


Karikafinaalid olid juubeli väärilised – naiste lahingus tõukas Tallinna TalTech/-Tradehouse troonilt kahe viimase aasta valitseja Tartu Ülikool/Bigbanki, meeste lõppkohtumises tuli Tartu Bigbank senise karikaomaniku Saaremaa vastu välja 0:2 geimidega kaotusseisust ja võitis 3:2. Mängul oli nii taset kui dramaatikat, lõpus jagus matšpalle mõlemale.


Kuna Eesti meeste koondise senine peatreener rumeenlane Georghe Cretu loobus ebaõnnestunud Euroopa meistrivõistluste järel ja lõppes ka naiskonna esimest korda EMi finaalturniirile viinud Andrei Ojametsa leping, korraldas Eesti võrkpalliliit rahvusvahelise konkursi uute juhendajate palkamiseks.


Eesti mehi hakkab treenima 43aastane prantslane Cedric Enard. Endine profimängija Enard on juhendanud Prantsusmaa tippklubisid Toulouse ja Toursi, tulles tunamullu Prantsusmaa meistriks.

 

Praegu treenib Enard Saksamaa tipus olevat Berliini meeskonda ja oli eestlastega käe löömiseni Prantsusmaa koondise abitreener. Euroopa tippklubides pallivatest meestest koosneva Eesti meeskonnaga on Enardil esimene ülesanne võita Euroopa Kuldliiga ja pääseda sedakaudu Maailmaliigasse planeedi parimatega maid jagama.


Eesti perspektiivika naiskonna uus treener on 49aastane itaallane Lorenzo Nicelli. Tema on viinud Bergamo naiskonna Itaalia karikavõitjaks ja Euroopa Meistrite liiga kullale, noppinud tiitleid nii Poolas kui Türgis, tegutseb praegu ka Itaalia koondnaiskonda abistades.


Eesti parimad sportlased kuulutatakse välja Tallinnas 4. jaanuari õhtul spordiaasta galal. Püünele auhinda saama kutsutavad selgitatakse välja kolme hääletajaskonna tulemuste summeerimisega.

 

Ajakirjanikud on oma arvamuse juba öelnud ja kuigi tegemist on ju mänguga, kus tuleb võrrelda erineva raskuse ja vaatajaskonnaga spordialasid ning igaüks tõlgendab, kas valime parimat või populaarseimat, on pehmelt öeldes tüli juba majas.

 

Sest rahva suurim lemmik autoralli maailmameister Ott Tänak sai kirjatsuradelt meeste individuaalarvestuses odaviskaja Magnus Kirdi ja kümnevõistleja Maicel Uibo (mõlemad MM-hõbedad) järel alles kolmanda koha. Isegi kui spordialaliidud ja rahvas (viimase eelistuses pole kahtlust!)

 

Tänaku parimaks hääletavad, on Kirt neil ilmselt teine ja kokkuvõttes ikka esimene. Aga mis on rallifännide pahameele põhjus? Ei miski muu kui nominendid nimetanud Eesti Olümpiakomitee otsus kaardilugeja Martin Järveoja toel kihutanud Tänak individuaalsportlaseks arvata.

 

Tänak-Järveoja konkureerivad muidugi ka võistkondade arvestuses, kus neil sisuliselt konkurente kuldse Kristjani kujule ei ole. Samuti võib arvata, et Eesti parimaks naissportlaseks anno 2019 nimetatakse freestyle suusatamise rennisõidu maailmameister Kelly Sildaru. Kas 17aastasele Sildarule kuulub ka parima noorsportlase auhind ja kellele antakse üle parima treeneri auhind, on juba raskem ennustada.


Aastavahetus on talispordis veidi vaiksem aeg. Eesti laskesuusatajad tulid Prantsusmaalt Annecy’st koju Regina Oja tubli 27. kohaga sprindidistantsilt.

 

Viie-kuue soojakraadiga peetud Eesti meistrivõistlused kujunesid osavõtuvaeseks ja tasemelt väga lahjaks, aga loodetavasti treenisid Eesti kaks mees- ja kuus naistippu tugevalt ning on veebruaris Otepääl peetavatel Euroopa meistrivõistlustel (kõrgeim laskesuusavõistlus, mis Eesti pinnal eales peetud!) heas vormis.

 

Meie ainus kahevõistleja Kristjan Ilves lülitub jaanuari keskel peale kukkumist ja kaelavigastust taas MK-sarja, samuti jätkab tipu poole pürgimist eelmisel olümpial neljanda koha saanud kiiruisutaja Saskia Alusalu. MK-sarjas üritab kvalifikatsioonist põhivõistlustele jõusa suusahüppaja Arti Aigro.

 

Võistluskarussell jätkub ka maailmamastaabis Kelly Sildaru kõrval ilmselt kõrgeima kullaprooviga eestlastest talisportlastel curlingunaiskonnal.


Eestlased USAs, uudiseid sellestki vallast. Kui positiivseid, siis tegi Las Vegases ajalugu Eesti praegune esiujuja Kregor Zirk. Rahvusvahelise Ujumisliiga ISL finaalis püstitas Zirk nii 100 m liblik- kui 200 ja 400 m vabaujumises Eesti rekordid ning aitas oma Türgi klubil Energy Standard esimest ISL finaali võita.


Kui kurvemat poolt mainida, siis sai Saint Mary ülikooli esindav Eesti korvpallilootus Matthias Tass vigastada ning 208 cm pikkuse keskmängija hooaeg on lõppenud.

 

Samuti on lõppenud Indianapolis Coltsi hooaeg ameerika jalgpalli profiliigas NFL ja spekuleeritakse, kas hooaega paljulubavalt alustanud, aga kahvatult jätkanud Margus Hundi leping Coltsis ning karjäär äkki ohus pole.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo