Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Eesti peaaegu veerand sajandit üliedukad epeevehklejad (maailma- ja Euroopa individuaal- ning võistkonnameistrid) olid paaril viimasel aastal languses ning tänavu Tokyos peetav olümpia kippus unistuseks jääma.

 

Nüüd sai Eesti naiskond (Erika Kirpu, Julia Beljajeva, Katrina Lehis, Kristina Kuusk) Havannas maailma karikavõistluste etapil teise koha (finaalis kaotati Itaaliale, eelnevalt alistati USA ja Ukraina) ning tõusis jooksvas olümpia-edetabelis kuuendaks.

 

Olümpiale pääseb kaheksa riiki, ees on veel mitu reitinguvõistlust, aga praegu on eestlannad ree peal. Kas olümpiale saab ka mõni Eesti meesvehkleja, muutub aga järjest kahtlasemaks.

 

Kahekordne maailmameister Nikolai Novosjolov küll üritab, aga pole vigastusest taastunud ja rakendab end rohkem treeneri kui sportlasena.


Talispordiga on Eesti seis mitmes mõttes nutune. Esiteks on kraadid plussis ja (kunst)suusalund on Eestis õige napi ringikese jagu vaid Pärnumaal Jõulumäel ning Otepää suusakeskuses.

 

Teiseks pole midagi kiita ka võistlustulemuste vallast. Saskia Alusalu sai küll kiiruisutamise Euroopa meistrivõistlustel oma lemmikdistantsil ühisstardist sõidus 11. koha, aga lootis ilmselt rohkemat.

 

Eesti ainus Põhja kahevõistleja Kristjan Ilves lülitus küll peale kukkumist hüppemäel ja poolteisekuulist ravi taas MK-sarja, võttis teisel katsel ka mõned punktid, aga oli oma parimate päevadega võrreldes nii suusahüpetes kui murdmaarajal tagasihoidlik.

 

Ilves elab ja harjutab koos kahevõistlust valitseva Norra koondisega, loodetavasti saab õige pea enesekindluse ja jaksu tagasi.


Murdmaasuusatamist Eestis hetkel (peale Seefeldi MMi dopinguskandaali, mille keskmes olid treener Mati Alaver ja ta hoolealused) sisuliselt ei eksisteeri.

 

Paar puhast sporti austavat meest küll Euroopas omal käel ja rahakotil seikleb ja au nende tahtmisele, aga nopib viimasemaid kohti.

 

Suusahüppajad ei pääse MK-sarja etappidel reeglina kvalifikatsioonist põhivõistlusele ja viimasel MK-etapil Saksamaal Oberstdorfis ei suutnud särada ka ükski Eesti laskesuusataja.

 

Kui millegagi rahule jääda, siis vaid sellega, et Eesti nais- ja meeskond lõpetas teise kümne alguses ega saanud ringiga maha jäänutena rajalt maha võetud.

 

Aga laskesuusatamise juures tuleb silmas pidada sedagi, et ehk on Johanna Talihärm, Regina Oja ja teised oma hooajaalguse tublide sõitudega arvuka koduse telepubliku ära hellitanud.


Eesti nutuse talve juurde tagasi tulles on põhjust muretseda, kuidas suudetakse kahe nädala pärast Otepääl korraldada Eesti ajaloo esimene kahevõistluse MK-etapp ja varsti peale seda Euroopa laskesuusatamise meistrivõistlused (samuti 1x Eestis!), Eesti enda sporditalve tähtsaimast üritusest Tartu suusamaratonist rääkimata.


Aga talvest ikka veel. Šveitsis Lausanne’is, Rahvusvahelise Olümpiakomitee peakorteri linnas peetakse praegu noorte talviseid olümpiamänge, kus osaleb ka Eesti 30-liikmeline esindus.

 

Nende seas olümpiamedalitega pärjatud iluuisutaja Anna Levandi ja kahevõistleja Allar Levandi iluuisutajast 14aastane poeg Arlet Levandi ning Eesti spordi üks praegusi tähti freestyle-suusataja Kelly Sildaru. 17aastane Sildaru alustabki oma hooaega Lausanne’is, kus üritab jätkata pargisõidus karjääri algusest katkematut võitude seeriat. Edasi sõidab Sildaru Ameerikasse Aspenisse X-mängudele ja noorte maailmameistrivõistlustele.


Tennisistid valmistuvad juba vähem kui nädala pärast algavaks esimeseks Grand Slam turniiriks Austraalias. Kohapeal koguvad vormi ka WTA 29. reket Anett Kontaveit ja viimasena Australian Openi põhiturniirile koha saanud Kaia Kanepi (WTA 98.). Mõlemad mängisid Brisbane WTA turniiril, Kanepi kaotas kohe, Kontaveit teises ringis napilt WTA 9. mängijale Kiki Bertensile. Kontaveit osales veel Aucklandi turniiril.


Mõni aasta tagasi lõi USAs laineid Eesti veteranjalgpallur Joel Lindpere, nüüd on USA profiliigas järgmine eestlane 20aastane Erik Sorga. Eesti liiga suurima väravaküti palkas D.C.-United.

 

Jalgpallist veel niipalju, et Eesti koondise kaptenit, praegu Itaalia Cagliari klubis mängivat Ragnar Klavanit sahistab meedia uuesti Inglismaale Liverpooli ostetavat. Paraku tegi Klavan hiljutises Itaalia liiga mängus Torino Juventuse vastu mitu prohmakat, lastes supertähel Cristiano Ronaldol kolm väravat lüüa ja mõistagi nullivad niisugused apsud eestlase võimalusi karjääri Inglismaal jätkata.


Jaanuari esimestel päevadel öeldi lõpuks välja Eesti 2019. aasta sportlased. Kelly Sildaru teenis juba õige mitmenda noorsportlase auhinna ja nüüd rennisõidu maailmameistrina ka esimese parima naise tiitli.

 

Meeste tiitli jagamisel oli intriigi palju, sest rahvas pooldas emotsioonilaine toel kindlalt autoralli maailmameistrit Ott Tänakut, ometi kallutasid spordiajakirjanikud ja spordiorganisatsioonid parima tiitli odaviske MM-hõbeda, Teemantliiga võitja, maailma edetabeli juhi ja Eesti rekordi 90 meetri joone taha viinud Magnus Kirdile. Kelle abilistele Marek Visterile ja Indrek Tustitile kuulus ka aasta treeneri  auhind.

 

Parima võistkonna valimisel polnud mingit küsimust, muidugi kuulus see ralliässadele Ott Tänakule ja Martin Järveojale.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo