Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Eesti spordis oli viimatine nädalavahetus nii sündmusterohke, et sellesarnast annab ikka otsida. Ühe käe sõrmede jagu ülipositiivsete uudiste kõrval oli ka üks kurvem, mis õnneks siiski traagiliselt ei lõppenud.


Sellest viimasest alustangi põhimõttel, et halb kaelast ära, siis magustoidu kallale.

 

Eesti spordisõbra suur lootus oli, et mullu esimeste eestlastena autoralli maailmameistriteks tulnud Ott Tänak ja Martin Järveoja on võidusoonel ka 2020 MM-i avaetapil Monte Carlos. Ilmameistriteks tuldi Toyota autos, nüüd siirduti Hyundai tiimi ja paistab, et päris omaseks uus auto Otile veel pole saanud.

 

Igatahes vajutas Tänak neljandal kiiruskatsel kõvasti gaasipedaali, üks asfaldimuhk tõstis auto korraks juhitamatuks ja kraavi ning eestlaste Hyundai vurritas nagu tikutops esmalt õhus, siis Monte Carlo järsakuist alla. Pilt oli hirmus, autost jäi järele vaid rusu ja sõitjad viidi kopteriga haiglasse, aga õnneks tänu turvavarustusele Oti ning Martiniga midagi hullu ei juhtunud.

 

Punktid jäid küll saamata, aga veebruaris tuleb Rootsi MM-ralli ja loodetavasti läheb juba seal paremini.


Aga nüüd maiuspalad. Kõigepealt tennis. Austraalias Melbournes kestvale aasta esimesele Grand Slam turniiril pääsesid otse põhitabelisse nii Kaia Kanepi (WTA 100.) kui Anett Kontaveit (WTA 31.).


Kanepi pidi avaringi järel reketid pakkima, sest kaotas Barbora Krejcikovale (WTA 121.) maratonmängu settidega 1:2. Kontaveit aga on seni esinenud ei vähem ega rohkem kui hiilgavalt.

 

Kõigepealt võitis ta 6:0, 6:2 austraallanna Astra Sharma, seejärel 6:2, 4:6, 6:1 hispaanlanna Sara Sorribes Tormo (WTA 88.).

 

Järgnes jõudemonstratsioon maailma 7. reketi Belinda Bencici vastu – Kontaveit võitis 6:0, 6:1! Ja see polnud veel kõik, sest 16 parema seas kohtus Anett noore poolatari Iga Swiatekiga ja võitis ka selle mängu ning on esimest korda Grand Slam turniiril 8 parema seas.

 

Seal tuleb eestlannale vastu praegu maailma edetabelis kolmandat positsiooni hoidev rumeenlanna Simona Halep.


Taas jätkas meeldivalt üllatamast freestyle-suusataja Kelly Sildaru. 17aastane neiu on küll oma varasemate aastate spordile pühendumist veidi vähendanud, keskendudes koolile ning elades tavalise noore elu, aga vastab tõele väide, et vorm on ajutine, talent igavene.


Kelly osales Šveitsis Lausanne’is noorte olümpiamängudel ja võitis oma trumpalal pargisõidus kuldmedali. Seejärel lendas ta ookeani taha USAsse, kus osales Aspenis ekstreemspordi olümpial X-mängudel nii Big Air hüpetes, rennisõidus kui pargisõidus. Big Airis oli Sildaru neljas, aga nii renni- kui pargisõidus teenis jälle kullad!


Eesti tüdruk on juba praegu oma ala legend – 17a Kelly Sildaru on vaatamata sellele, et tal üks hooaeg vigastuse süül vahele jäi, viiekordne X-mängude võitja (lisaks 3 hõbedat ja 1 pronks), kuuekordne juunioride maailmameister, valitsev täiskasvanute rennisõidu maailmameister, noorte olümpiavõitja, kolmekordne Dew Touri võitja.

 

Ei saa jätta märkimata sedagi, et Sildaru on 13aastasest peale võitnud kõik pargisõidud ja neid võite on juba 30!


Aga veel toredaid üllatusi.

 

Sloveenias Pokljukas peetud laskesuusatajate maailma karikasarja etapil tuli paarissegateatesõidus Regina Ojal ja Rene Zahknal kõik nii hästi välja, et muidu üksikdistantsidel kahvatu Eesti sai lausa hõbemedali.

 

Viimati oli eestlane MK-sarjas autasustamispoodiumil kümme aastat tagasi. Kolme nädala pärast peetava MM-i ja seejärel Otepääl toimuvate (kui ikka lund ja külma tuleb!) Euroopa meistrivõistluste eel on Pokljuka hõbe lootuskiir.


Hästi on läinud ka terve aasta mõõnas olnud, aga suvise Tokyo olümpia pileti näljas Eesti vehklejatel. Kõigepealt teeniti Kuubas Havannas MK-etapil naiskondlik teine koht ja tõusti jooksvas olümpiaedetabelis Tokyo pääset tõotavale kuuendale kohale.

 

Järgmisel MK-etapil Katari pealinnas Dohas hiilgas Erika Kirpu, kes alistas ridamisi olümpiate ning MM-ide medaliomanikke 7 ja sai kaela pronksmedali.

 

Üks olümpiapunkte andev MK-etapp on veel ees ja siis saab selgeks nii naiskonna kui üksikvehklejate olümpiatee. Kas on Tokyosse asja ka mõnel Eesti meesvehklejal, on aga vägagi kahtlane.


Senisest kõrgemale tasemele tunduvad olevat tõusnud ka Eesti iluuisutajad.

 

Austrias Grazis peetavatel Euroopa meistrivõistlustel oli 18aastane Aleksander Selevko lühikava järel üheksas ja ehkki vabakavas närv ei pidanud ja noormees kukkus teise kümnesse, näitas ta potentsiaali. Hoopis tugevamat vaimu näitas aga 17aastane Eva-Lotta Kiibus, kes oli lühikava järel üheksas, sooritas vabakava vaatamata haigele jalale hiilgavalt ja tõusis Eesti punktirekordiga seitsmendaks.

 

See kordas Eesti iluuisutamisajaloo parimat saavutust, andis austava kutse esineda Grazi EM-võistluse lõpugalal ning otsepääsme Kanadas toimuvale MM-ile. Tubli tüdruk!


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo