Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Eesti korvpalli rahvusmeeskonnal on uus soomlasest peatreener Jukka Toijala, kes kutsus sinimustvalge alla noore, aga USA ülikoolides õppinud ja Euroopa heades klubides karastuva põlvkonna. Ning poisid näitasid Euroopa meistrivõistluste valiktsükli, kus tuleb rinda pista alati tugevate Venemaa, Itaalia ja Põhja-Makdedooniaga, esimestes mängudes üllatavat vahvust. Kõigepealt mängiti võõrsil makedoonlastega ja võideti 81:72. Kahekümne eluaasta kanti Kristian Kullamäe, Rauno Nurger, Kregor Hermet, Henri Drell, Kerr Kriisa ja Janari Jõesaar (puudub veel Mattias Tass), kel kogenumatest toeks vaid Kristjan Kitsing ja Siim-Sander Vene, tegid hea mängu ka Tallinnas Itaalia vastu. Küll kaotasid 81:87, sest vastane pani lõpuks kogemuse maksma, aga olid kartmatud ja vahepeal koguni juhtisid 14 punktiga. Valiksari jätkub novembris, aga näha on, et soomlase käe all ollakse õigel teel.

Korvpallurid pole ainsad pallurid, kes viimasel ajal Eesti spordisõbrale rõõmu pakkunud. Kaks viimast aastat Eesti meeste võrkpallis liidrirolli etendanud Saaremaa meeskond (ka neil on välismaalasest, täpsemalt itaallasest treener) võitis tugevuselt teises eurosarjas CEV Challenge Cupil 1/16 finaalis 11-kordse Hispaania meistri Almeria. Kodus kaotati 2:3, võõrsil võideti 3:1. Tegelikult oli see väike ime, sest Hispaaniasse, kus kohalikud olid kordusmänguks meeskonda tugevdanud, lennates ütles lennuki üks mootor üles ja tehti reisi pikemaks venitanud hädamaandumine. Ometi sai saarlaste vaim katsumustest tuge juurde!


CEV sarja kaheksa parema seas ootab Saaremaad klubivõrkpalli üks tippe Milano klubi. Ja jälle on kohtumise eel probleemid, nüüd Itaalias leitud koroonaviiruse ja lukku minevate riigipiiride süül. Lähipäevil selgub, kas Milano tuleb ja peab mõlemad mängud Kuressaares, mis oleks saarlaste arvukale fännklubile muidugi maiuspala ja kokkuhoid meeskonna rahakotis.


Nooruse uljuse kõrval on rõõm tõdeda ka kogemuse väärtust. Eestil on praegu kaks valge mehe kohta kõrge klassiga maratonijooksjat. Läinud sügisel tõusis esinumbriks 2:12 jooksnud Roman Fosti, nüüd andis 34aastane Tiidrek Nurme talle vastuse, joostes Sevilla maratonil aja 2 tundi, 10 minutit ja 2 sekundit. See andis peamiselt Aafrika päritolu jooksumeeste järel vaid 20. koha, aga on Nurme senisest isklikust margist üle kolme minuti parem ja ületab ka Tokyo olümpia (kui koroonaviirus mänge ei nurja!) osavõtulävendi. Kui järgmisi eesmärke vaadata, siis ootab Nurmel või Fostil alistamist Pavel Loskutovi ammune Eesti rekord 2:08.53.


Suured eesmärgid tähendavad ka suuri loobumisi. Nii on visa jooksumees Tiidrek Nurme selles mõttes lihasuretaja, et Sevilla maratoniks (ja üldse olümpiahooajaks) valmistudes treenis ta 69 päeva Keenias ja Portugalis, teises kliimas ja kultuuriruumis, eemal armastatud perekonnast. Nii kuulusid Tiidreku esimesed tänusõnad järjekordse eesmärgi täitmise järel naisele, ämmale ja äiale, kes kõik tema kodumured enda kanda võtnud.


Eestlasi kutsutakse ammu rallihulludeks (tuhandete kaupa reisiti 15 aastat tagasi Soome Marko Märtinile kaasa elama, Lõuna-Eesti ralli ajal on teeperved alati rahvast täis) ja eriti läks iidoli kultuseks, kui Ott Tänak ja Martin Järveoja mullu prantslaste 15 aastat kestnud hegemoonia katkestasid ning esimeste eestlastena maailmameistreiks krooniti.


2020. aasta autoralli MM algas eestlastele teatavasti pahasti, kui Monte Carlos hirmus, aga õnneliku lõpuga avarii tehti. Teinegi etapp Rootsis polnud meelakkumine, kuigi lõppes Otile ja Martinile teise kohaga. Kõigepealt polnud üldse kindel, kas Montes põrutada saanud Tänak taas võitlusvalmis on, seejärel oli traditsioonilise taliralli (kus sõidetakse jäisel teel piikrehvidega ja võetakse kurvides auto tagaotsaga lumevallidelt tuge) teedel vaid muda ja vedel kruus. Rootslased nägid hullu vaeva, püüdes öösiti kastes ralliteid jäätada, ometi tuli rallit kahe kolmandiku võrra lühendada ja välja kukkus sõitjaid mitterahuldav säästuvariant. Aga võistlus on võistlus ja selle võitis esimese britina Toyota piloot Elfyn Evans. Ott Tänak oli Hyundai esinumbrina teine, kommenteerides, et uut autot annab veel tundma õppida, aga MM-punkte oli vaja ja seepärast ta Rootsis riski piire ületama ei kippunud.


Järgmiseks lööb Tänak trenni mõttes kaasa Portugali ralli ühel etapil ja siis tuleb järgmine MM-etapp Mehhikos. Ees on veel ligi kümme MM-rallit, tiitli kaitsmine pole kaugeltki välistatud. MM-etappide kohti on viimasel ajal sageli muudetud ja nii räägitakse üha valjemini sellestki, et kunagine Lõuna-Eesti ralli, nüüd Rally Estonia nime alla paljud maailma tippsõitjad Eestisse meelitav võidusõit võiks ka MM-ralliks saada. Võimalik, kui vaid eestlased ise inetult kisklema ei kipuks. Viimati tõusis skandaal sellest, et Eesti Autospordi Liit, kes peaks MM-etapiks ametliku taotluse tegema, küsis Urmo Aava juhitavalt Rally Estonia korraldusmeeskonnalt taotluse esitamise meeleheaks 100 000 eurot.


Eesti parim tennisemängija Anett Kontaveit (WTA 22.) jõudis Dubai turniiril kolmandasse ringi, kus kaotas Petra Marticile (WTA 15.). Järgmiseks mängib Anett Dohas, kus alistas esmalt Läti esinumbri Anastasija Sevastova (WTA 40.) ja kohtub järgmiseks valgevenelanna Anna Sabalenkaga (WTA 13.).


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo