Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Eks muidugi inimestevahelised rikkis suhted ka. Näiteks Eesti Autospordi Liidu juhatuse ja Rally Estonia korraldajate vahelised. Rally Estonia meelitas Eestis sõitma tehasemeeskonnad, kogus viimaste aastatega maailmamainet, unistati koguni MM-etapist, ja nüüd mindi omavahel lapsikult nii tülli, et kui just keegi kivist vett ei pigista, jääb Eesti spordisuve kindlasti suurim sündmus tänavu ära. Ning seda ajal, mil meie mehed Ott Tänak ja Martin Järveoja kannavad maailmameistri tiitlit!

Tuletame meelde, mis juhtus. Rally Estonia korraldajad eesotsas endise tippsõitja Urmo Aavaga tegid tööd, kuni said rahvuslikust alaliidust üllatuse. Autospordiliit kui ainupädev rahvusvahelist rallit maailmaliidus FIA registreerija on vaadanud, et riik toetab Rally Estoniat, mille eelarve on üle kahe miljoni ja jõukas Rally Estonia peaks Eesti Autospordi Liidule üksnes registreerimise eest maksma andamit (katuseraha, obrokit) mulluse 2000 euro asemel koguni 100 000 eurot.

 

Aava ja tema meeskond solvusid selle peale ja ütlesid – rallit ei tule. Järgnevalt viskusid päästeaktsiooniks ambrasuurile Tänaku suurtoetaja Oleg Gross, kes lubas omast taskust selle registreerimisraha maksta ja isegi peaminister Jüri Ratas, tuntud lepitaja, aga seni pole suhteid klaarida ja rallit taastada õnnestunud. Pehmelt öeldes tobe lugu.


Maailmameister Tänak on sel teemal suu soliidselt lukus hoidnud. Tema valmistub startima eeloleval nädalavahetusel kolmandaks MM-etapiks oleval Mehhiko rallil. Monte Carlos ta katkestas, Rootsis oli teine, kokkuvõttes seisab tabeli kuuendal real. Muide, Mehhikos ta veel võitnud pole. Ehk nüüd?


Aga nüüd tulemata jäänud talve ja koroonaviiruse juurde. Näiteks Eesti talvepealinn Otepää kannatas viimase 150 aasta kõige soojema talve tõttu miljoneid eurosid kahju, rääkimata löögist spordi mainele. Ära jäid Euroopa meistrivõistlused laskesuusatamises, maailma karikavõistluste etapp Põhja kahevõistluses, Tartu suusamaraton jne, rääkimata treeningutest ja tuhandete inimeste suusarõõmudest.  


Koroonaviirus ei ole Eestis erinevalt mitmest lähiriigist veel võistlusi ära jätnud või sundinud sportlasi tühja tribüüni ees pingutama. Aga näiteks maailma 22. naistennisist Anett Kontaveit jäi USAs Indian Wellsi mainekast turniirist ilma, sest see jäeti viiruse hirmus ära. Kontaveit on heas hoos – tegi viimati Doha turniiril hea esituse, kuigi kaotas teises ringis napilt endast kümmekond tabelikohta kõrgemal seisvale ja hiljem Doha turniiri võitnud Arina Sabalenkale.


Eestigi laskesuusatajad võistlesid Tšehhis Nove Mestos pealtvaatajateta, sest massiüritus keelati. Aga sel hooajalõpu eelsel (ees on veel MK-etapid Soomes Kontiolahtis ja Norras Holmenkollenis) võistlusel oli Eesti spordisõbra jaoks pisike kompvek ka pakkuda. Nimelt oli oma igatpidi kena olekuga spordimeedia lemmikuks saanud Regina Oja sprindidistantsil maailma kõigi tippudega konkureerides 20. ja pääses üle üheksa aasta järgmise eestlasena (eelmine oli Eveli Saue) 30 parema massstarti, kus sai 28. koha. Ja meeste teatenelik sõitis peaaegu kolm vahetust esiviisikus, kuni lõpuks ikka mööda paugutati ja teise kümne lõppu maanduti.


Koroonaviirus puudutas ka Eesti võrkpalli. Nimelt mängis Saaremaa meeskond CEV eurosarja kaheksa parema seas Milano Powervolleyga ja kuna viirus Itaalias möllab, keelduti saapamaale sõitmast. Maailma klubivõrkpalli tippu kuuluv Itaalia klubi tuli ja mängis kaks võidukat mängu (3:0 ja 3:1) Saaremaal, mis oli kohalikule publikule oma lemmikute kaotustele ja väljalangemisele vaatamata muidugi maiuspala (hiljem paraku selgus, et kaks eestlast said mängudelt koroonaviiruse).


Kaks Eesti võrkpallimeest tegid Euroopas siiski ilma. Istanbuli Galatasaray diagonaalründaja Oliver Venno oli meeskonna edukaim, kui CEV sarja poolfinaalis võideti Izmiri Arkas. Itaalia Perugia meeskonnas mängiv nurgaründaja Robert Täht nautis Meistrite Liigas võitu Venemaa Novõi Urengoi Fakeli üle.


Rõõmu tegid kaks individuaalala tähte. USA profitiimis võistlev jalgrattur Tanel Kangert on hooajaeelset ettevalmistust veidi tuuninud ja sestap juba praegu heas hoos. Prantsusmaal toimunud ühepäevasõidul sai ta paljude maailma ässade seas ja ees teise koha. Järgnenud kuulsat Pariis-Nice velotuurigi alustas ta edukalt ja kaotab paari esimese etapi järel liidrile ainult minuti jagu.


Eesti üks medalikoguse poolest läbi aegade edukamaid sportlasi vehkleja Irina Embrich kippus koduriigi naiskonnasiseses konkurentsis viimasel ajal pingile jääma ning ega tal olnud individuaalseltki eriti ette näidata. Nüüd tuli üle pika aja taas peaaegu täistabamus, kolmas koht GP Budapesti turniirilt. Tõsi, see pole MK-etapp, aga alistada järjest valitsev maailmameister ja eelmise olümpia hõbe näitab, et Irina oskused pole kusagile kadunud.


Tubli uudis tuli ka Ameerikast, kus D.C. Unitedi jalgpallimeeskonnas tegi sealse profiliiga debüüdi Erik Sorga. Tema meeskond võitis 2:1 Miami Interi (omanik David Beckham!), reaalne väravavõimalus oli ka Eesti liiga mullusel suurimal skoorijal Sorgal. Saame näha, kas Sorga kannab välja vutisaapad, mis Joel Lindpere, eelmine Eesti jalgpalliäss Ameerikas talle jättis.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo