Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Eesti suurima osalejaskonnaga spordiala jalgpalli meistrivõistlused said enne koroonaviirusest tingitud seisakut kesta vaid ühe vooru.

 

Nüüd lubati vutimehed kahekuulise karmi pausi järel esimese spordialana taas võistlusmänguks platsile, tõsi küll, publikuta.

 

Aga rahva huvi oli suur, esimese Premium-liiga mängu tulemus väikelinnade Viljandi – Paide 2:1 päeva üks juht-uudiseid.


Huvitaval kombel äratab väikese Eesti mitte just edukas jalgpall huvi ka kaugemal – õige mitmed suured telekompaniid on ilmutanud huvi siinse meistriliiga mängude ülekandeõigusi osta.

 

Asi selles, et sport on tele moos ja vürts, jalgpall üleilmselt kõige vaadatum, ja kui Covid-19 seiskas spordi kogu maailmas, siis polnud nagu kellelgi midagi näidata.

 

Ja kui vaid Valgevene jalgpall jätkas, siis voolas teleraha sinna ja seda näidatigi. Ning kui Eesti tuli esimeste seas platsile tagasi, sai sedagi vutti müüa. Kehval ajal on ka sitikas karbonaad.


Teine huvitav üritus oli ainsa eestlasest maailmarekordiomnaiku vasaraheitja Jüri Tamme 40 aasta vanuse teo tähistamine. Tamm heitis 1980. aastal Musta mere ääres Leselidzes 80.46 ja valdas paarkümmend minutit ilmarekordit, kuni Juri Sedõhh selle taas endale võttis.

 

Maailmarekord on Eestl kergejõustiklastest olnud ka kümnevõistleja Aleksander Kulmberg-Kolmperel, aga seoses punktitabeli ümberarvestamisega see enam ametlik pole.


Jüri Tamm, kahe olümpia pronksimees, on praegu eesti Olümpiakomitee asepresident.

 

Oma maailmarekordi tähistamiseks korraldas ta omapärase korrespondentsvõistluse. Vasarat heideti ühel ajal nii Eestis, USAs kui Ukrainas.

 

Tamme rekordini keegi ei küündinud, parimaks osutus USAst Eestisse elama, Tamme käe all harjutama ja Eesti lipu all võistlema tulnud Adam Kelly, kes heitis 68 meetrit.


Loodame kõik, et suur viiruselaine on möödas, ja kui ettevaatlikud oleme, siis teist ei tule ning saame tasapisi tavaellu naasta, seda ka spordis.

 

Luba igatahes nii õues kui saalis sportida on antud, nii-öelda restart tehtud. Eestis lõppes eriolukord, asendudes juriidilise hädaolukorraga, mis tähendab spordielus siiski piiranguid nagu publiku keeldu ning nii treeningutel kui võistlustel rahva tavalisest väiksemat kontsentratsiooni.

 

Selge on ka see, et tänavu suuri rahvaspordiüritusi, näiteks tuhandete osalejatega jookse ei korraldata. Neid üritatakse asendada virtuaaljooksudega ja üks neist, Tartu maastikumaraton, kogus hiljuti 3964 enda valitud ajal ning kohas enda valitud distantsi läbinut.

 

Pole küll see fiiling kui ühishingamises minna ja pingutada, aga ikka parem, kui mitte midagi.


Tippsportlastel on omad lahenduste otsimised ja mured. Nii kolis Eesti ainus maailmatasemel Põhja kahevõistleja Kristjan Ilves suveks Norrasse, kus harjutab sealse koondise täieõigusliku liikmena.

 

Parim meeskiiruisutaja Marten Liiv liitub Hollandi IKO tiimiga, kus eeskujudeks olümpiavõitjad ja maailmameistrid.

 

Eesti tunamullune parim naissportlane Saskia Alusalu kandideerib EOK sportlaskomisjoni, aga jätkab ka pürgimist 2022 Pekingi olümpiale.

 

Eesti endine suusakoondislane Kein Einaste tegi treenerina karjäärihüppe – alustas Šveitsi koondises abitreenerina, järgmiseks oli sprindirühma treener, nüüd koguni kogu Šveitsi suusakoondise peatreener, sealjuures neljakordse olümpiavõitja Dario Cologna juhendaja!


Uued horisondid on ees ka ameerika jalgpalluril Margus Hundil. Tema kolmeaastane töö Indianapolis Coltsi meeskonnas lõppes, aga vabaagent ei saanud ta olla kaua, sest 32aastasele eesti vägilasele tegi esialgu aastase pakkumise NFL tippklubi New Orleans Saints.


Õnnelik võib olla ka Eesti keskmaajooksja Olavi Allase, kes pääses hiljuti Keenia laagrist kodumaale. Läks kolmeks nädalaks, jäi ligi kolmeks kuuks viirusevangi, ei saanud sealgi treenida, maksis lennukipiletite eest tuhanded eurod ja sai lõpuks koju. No on alles aeg…


Kui viimaste aegade spordielust ka tungalteri märkame, siis on neidki.

 

Täiesti ootamatult lõpetas karjääri Eesti jalgpallikoondise esiväravavaht 33aastane Sergei Lepmets, kel sai profispordist villand.

 

Lõpetas ka 2018. aastal USA üliõpilasmeistrivõistlustel Eugene’is kümnevõistluses isikliku margi 8137 punkti kogunud 26aastane MMi ja olümpia kogemusega Karl Robert Saluri.

 

Kahjuks on ebakõlad ehk lahutus ja kohtu kaudu vara jagamine käsil Eesti ühes edukamas spordiperekonnas, mida kroonib freestyle-suusatamise särav nooruke maailmameister Kelly Sildaru.

 

Loodame, et need raskused vaevu täisealiseks saanud neidu ei murra, vaid teda hoopis tugevamaks teevad.


Kindlasti ei ole head uudised needki, et Eesti üks paremaid võrkpallureid, Euroopa ühes tugevamas klubis Itaalia Perugias pallinud Robert Täht endale uut klubi peab otsima.

 

Ja et suusahüppaja Martti Nõmme motivatsioonipuudusel karjääri lõpetab.


Kahjuks jääb ära autoralli juuli teises pooles toimuma pidanud Keenia etapp, kus maailmameister Ott Tänak sõitma ja meie talle kaasa elama valmistusime. Eesti suusatajate dopingusaagas ilmnesid jälle nüansid – nimelt tunnistas Saksa dopinguarst Mark Schmidt, et eestlaste käsutuses oli hooajal kuni tosin kasvuhormooni sisaldavat pen-süstalt.


Et mitte negatiivses toonis lõpetada, siis – ilm on ilus, paha viirus peab ju alistatud saama, mingem metsa! Jooksma, jalutama, nii vaimu kui keha turgutama.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo