Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

hobemark

Puhtast hõbedast postmark ilmus 28. augustil. Järgmisel päeval möödus sada aastat tõstja Alfred Neulandi võidust 1920. aasta Antwerpeni olümpiamängudel. Eelkõige meenetootena mõeldud postmargi nominaal on 13 eurot ning sobib ideaalselt nii filatelisti kui spordihuvilise kogusse. Postmarki trükitakse piiratud koguses 10 000 tk, millest 500 on pakendatud erilise kinkekarbi sisse (kinkekarbiga margi hind on 20 eurot). Postmargi autor on kunstnik Indrek Ilves. omniva.ee

 

Eesti spordisõbrad hoidsid hinge kinni siis, kui hakkas terendama uskumatuna tundunud võimalus, et Eesti saab korraldada autoralli maailmameistrivõistluste etapi.

 

Ja siis, kui see ralli tuligi ning käis, hoidsid spordisõbrad jälle hinge kinni – et mullused maailmameistrid Ott Tänak ja ta kaardilugeja Martin Järveoja võiduvormis oleksid ning nende Hyundai finišini kestaks.


Nüüd on kõik möödas. Ralli silmapaistvalt hästi korraldatud ning Tänak ja Järveoja võitjatena alkoholivaba šampust pritsinud.

 

Mis korraldusse puutub, siis kindlasti pandi maha selline märk, mis lubab järgmistelgi hooaegadel Eestisse MM-rallit küsida.

 

Kruusateed olid küll keerulised ja ilmataadi kaasabil kohati väga libedad, aga mõeldud ju meistritele.

 

Hästi sujus 16 000 pealtvaataja tuhandeliikmeliste gruppidena kiiruskatsete publikualade vahel niimoodi liigutamine, et kokkupuudet ja koroonaohtu minimeerida.

 

Ralli avapeol ja katsetelgi olid kohal nii president Kersti Kaljulaid kui peaminister Jüri Ratas, ERMi juures avatseremoonial osalesid Eesti laulusolistid, tantsijad ja hardrockansambel „Metsatöll“ koos tankidega (!).


Aga ralli juurde. 60st mitmes klassis rajale läinud ekipaažist koguni 14 ehk veerand kandis sinimustvalget kleepsu.

 

Kolmanda koha teenisid nii Robert Virves JWRC kui Egon Kaur WRC3 klassis, aga enim jälgis publik ikkagi võimsamate autode ehk WRC klassis koduteedel favoriitidena esinenud Hyundai tiimi liikmeid Tänakut ja Järveoja.


Testikatse Tänak võitis, reedeõhtusel avakatsel oli kolmas. Põhitöö tegid Ott ja Martin ära ralli pikimal päeval laupäeval, kui võitsid üheksast kiiruskatsest kolm ja läksid õhtule ligi kahekümnesekundilise eduga järgmiste meeste ees.

 

Pühapäeval hoidsid Tänak ja Järveoja olukorda kontrolli all.

 

Ühtegi kiiruskatsevõitu enam ei tulnud, aga vigu ei tehtud ja eduseis sekundihaaval aina kasvas.

 

Lõpuks jäädi 22,2 sekundiga ette Craig Breenist (Toyota) ja 26,9 sekundiga kuuekordsest maailmameistrist Sebastien Ogierist.


Tänak kommenteeris, et neil oli korraga nii võidupaine kui kohustus auto tervena finišisse tuua ning meeskonna kontosse punkte lisada.

 

Seepärast liigseid riske ei võetud. Oodatud domineerimist ei tulnud selgi põhjusel, et suur osa kiiruskatsete teid olid ka Tänakule ja Järveojale seni tundmatud.


Ülesanded ja lootused täitusid sajaprotsendiliselt – Eesti esimese MM-ralli võitsid Eesti enda iidolid, see oli Tänakule esimene võit Hyundai roolis, kokku 13. MM-ralli võita.


Seni (viiruse süül pausil olnud) tänavuses MM-sarjas viiendal kohal seisnud Tänak tõusis nüüd 66 punktiga kolmandaks, Toyotal sõitvatel Elfyn Evansil ja Sebastien Ogieril on vastavalt neli ja 13 punkti rohkem.

 

MM-sari jätkub kahe nädala pärast Türgis, seejärel kihutatakse veel Sardiinias ja Belgias, võimalik, et ka varuvariandiks olevas Horvaatias.


Küll mitte oma silmaga, aga kindlasti mitte vähem ei elatud Eestis kaasa tennise US Openil ehk aasta teisel Grand Slam turniiril (Wimbledon jäi Covid-19 süül ära, French Open lükati oktoobri algusse) mänginud Kaia Kanepile ja Anett Kontaveidile.


Kanepi (WTA 100.) sai mängida kaks kohtumist – esmalt alistas vähem kui tunniga 6:1, 6:2 Katerina Siniakova (WTA 54.), aga teises ringis kaotas maailma esiviiekümnesse kuuluvale tuneeslanna Ons Jabeurile tasavägise avaseti järel 6:7, 0:6.


Kontaveit näitas taas head mängu nagu eelnenud WTA turniiridel Itaalias Palermos ja USAs Cincinnatis.

 

Palermos jõudis ta finaali, Cincinnatis veerandfinaalini.

 

Nüüd Grand Slam turniiril võitis Kontaveit (WTA 21.) avaringis 5:7, 6:2, 6:2 Danielle Collinsi (WTA 55.), teises ringis 6:4, 6:1 Kaja Juvani (WTA 113.) ja kolmandas 6:3, 6:2 Magda Linette (WTA 37.).

 

Nagu Cincinnati veerandfinaalis oli nüüd kaheksandikfinaalis Anetil taas vastas endine maailma esimängija, nüüd WTA 9. number Naomi Osaka.

 

Ja taas jäi jaapanlanna peale, seekord numbritega 6:3, 6:4.


Eesti jalgpalli rahvusmeeskond alustas Euroopa jalgpalliliidu UEFA rahvuste liiga mänge kodusel Lilleküla murul Gruusia vastu.

 

Kui eelmise omavahelise kohtumise olid võitnud eestlased, siis nüüd ei suutnud nad grusiinide vastu võimalusepoegagi tekitada.

 

Külalised olid igas situatsioonis hakkajamad ja platsiperemeestest sammukese võrra ees, lõid Eesti värava peale kümme korda, eestlased vaid kaks, ja loogilise jätkuna lõi Gruusia ka selle mängu ainsa värava.

 

Rahvuste liiga järgmine mäng on Eestil Jerevanis Armeeniaga.

 

Enne seda on seis aga selline, et Eesti jalgpall pole suutnud kuues viimases mängus ainsatki väravat lüüa, võidurõõmu tundis koondis viimati kümme mängu tagasi.


Eesti spordil oli hiljuti üks suur tähtpäev, nimelt möödus sada aastat meie riigi esimesest olümpiavõidust.

 

Selle tõi valgalane Alfred Neuland, kes võitis 1920. aasta Antwerpeni olümpial tõstmise 67,5 kg kaalus kulla 257,5 kilose kogusummaga.

 

Toona võisteldi ühe käega surumises ja tõukamises ning kahe käega rebimises.

 

Neuland sai hõbeda ka järgmisel olümpial Pariisis, tuli 1922 Estonia teatris maailmameistriks ja püstitas 12 maailmarekordit.

 

Valgas on Neulandile püstitatud mälestussammas, tema olümpiavõidu 100. aastapäeva tähistamiseks andis Eesti välja (juba teise, esimene oli riigi 100. sünnipäevaks!) puhtast hõbedast postmargi (fotol).

 

Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo