Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Covid-19 ehk suupärasemalt koroonaviirus märatseb kogu maailmas.

 

Vaktsiini veel ei ole, nakatumiste teine laine tõstab pead ja tulevik on esialgu tumedatooniline.

 

Aga elu ei saa ka pandeemia ajal seisma panna ja nii otsivad hetkel võimalikku turvalisust jätkamiseks ka sportlased.


Teatavasti lahendati maailma parimas korvpalliliigas NBA hooaeg niinimetatud mulliga, kus meeskonnad koos isolatsioonis elades ja publikutühjas saalis võideldes praegu meistrisõrmuseid välja mängivad.

 

Nüüd on sellest ideest õpetust võtnud Eesti korvpalliliit, kes tegi Euroopa alaliidu juhtidele ettepaneku jätkata ka kontinendi meistrivõistluste alagruppe sarnasel moel.

 

Ja kutsub vähemalt oma gruppi ehk lisaks endale Venemaad, Itaaliat ning Põhja-Makedooniat pidama viiruseohtlike reisidega kodus-võõrsil mänge Tallinnas.

 

Kui sobib mõnele teiselegi alagrupile, siis tulgu nemadki ja tehku Eestis oma sotid klaariks.

 

Euroopa korvpalliliit arutab ettepanekut lähipäevil.


Mis aga sportlaste reisimist puudutab, siis võttis Eesti valitsus vastu eriotsuse, et rahvusvahelistel suurvõistlustel osalemiseks Eestisse tulekul takistusi ei ole (muidugi peab olema terve, tegema viirusetesti nii kodus kui Eestisse saabumisel), samuti näiteks Kalev/Cramo korvpallimeeskonna osalemisreisidel Venemaa tugevas VTB Ühisliigas.

 

Liiga on tõesti tugev, ameeriklastega tugevdatud Kalev/Cramo on seni mõlemad mängud kaotanud, viimati Moskvas Euroliigaski osalevale Himkile 74:92.


Rahvusvahelise spordielu teemal jätkangi.

 

Eesti jalgpallikoondisel seisab lähipäevil ees kolm kodumängu.

 

Kõigepealt võõrustatakse maavõistlusel Leedut, seejärel Euroopa rahvuste liiga raames Põhja-Makedooniat ja Armeeniat.

 

Loodetavasti paraneb kurb statistika – kümme viimast mängu pole Eesti vutimeeskond võidurõõmu tundnud, seitsmel viimasel mängul on ka värav löömata jäänud.

 

Aga suur see lootus pole, sest Eesti jalgpalli kandepind on ahtake, vähegi pead tõstvad noored lähevad arenema ja vanaduseks kapitali koguma välisklubidesse ning koondise peatreener Karel Voolaid on sunnitud tõdema, et nii mõnelgi mehel pole süda Eesti esindamiseks piisavalt suur.


Üks Tallinna klubi Eesti vuti mainet siiski veidi päästis.

 

Eesti meister FC Flora alistas Euroopa liiga kahes esimeses eelringis 2:1 Islandi meistri Reykjaviki ja seejärel 0:0 normaalaja järel penaltitega Malta meistri.

 

Kolmandas eelringis tuli siiski kuulsale Zagrebi Dinamole 1:3 alla vanduda ning alagrupiturniir, mis toonuks Flora kaukasse kolm miljonit eurot, jäi kättesaamatuks.


Eesti kaks kuulsamat tennisisti Anett Kontaveit (WTA 21.) ja Kaia Kanepi (WTA 108.) mängisid tänavuse aasta kolmandal ja viimasel (Wimbledon jäi viiruse süül ära) Grand Slam turniiril US Openil.

 

Sügisel mängupausi järel hea hoo sisse saanud Kontaveidil läks veidi haprasti, sest ta kaotas avaringis WTA 45. reketile Caroline Garciale 4:6, 6:3, 4:6.

 

Juba veteraniseisuses Kanepi seevastu üllatas meeldivalt, võites WTA 46. reketi Marie Bouzkova 4:6, 6:4, 6:2.

 

Teises ringis tuli aga Kaiale vastu maailma hetkel 20. naistennisist Elise Mertens ja eestlanna kaotas 4:6, 5:7.

 

Tänavused suured turniirid on nüüd läbi, aga loodetavasti polnud see Kaia Kanepile karjääri viimane Grand Slam võistlus.


Eeloleval nädalavahetusel on Eesti spordisõbrad taas autoralli lainel, sest Sardiinias jätkuvad maailmameistrivõistlused ja stardis on ilmameistri tiitliga Ott Tänak koos kaardilugeja Martin Järveojaga.


Septembri alguses esimese Eestis peetud MM-ralli võitnud Tänakul järgmisel etapil Türgis kaugeltki nii hästi ei läinud.

 

Kui powerstage nelja punkti mitte arvestada, jäädi sisuliselt tühjade pihkudega.

 

Aga loterii oli see paksus tolmus ja lahtiste kruusakividega pikitud ralli teistelegi ässadele, kes rehve lõhkusid või suisa katkestasid.

 

Tänak jäi tee äärde juba esimese pika võistluspäeva alguses, kui roolisüsteemis miski, mida kohapeal kiirelt putitada ei andnud, puruks läks.

 

Nii juhibki nüüd MM-i 97 punktiga Türgis õnneseeneks osutunud britt Elfyn Evans, kaksikedu tagab Toyotale 79 punktiga Sebastien Ogier, Tänakul (Hyundai) on kirjas 70 punkti.


Rallit ja punktikatset võites on võimalik saada maksimaalselt 30 punkti ja teades, et Sardiinia MM-etapi järel on ees veel vaid Belgia ralli, on kõik Tänakule teoreetiliselt võimalik, aga praktiliselt tiitli kaitsmine siiski vähetõenäoline.

 

Mis ralli MM-ist üldse saab, on lahtine, sest spekuleeritakse Tänaku tänavuse leivaisa Hyundai lahkumisest.

 

Aga hea uudis on sellest vallast siiski ka – rahvusvaheline autospordiliit FIA teatas, et tegi esialgse plaani 2021. aasta MM-sarjast ja tosina etapi seas on ka end mullu igati positiivselt tõestanud Rally Estonia!

 

Eesti valitsus tõttas selle peale teatama, et kui MM-etapi annate, paneb riik korraldusele ka 2021. aastal toeka õla alla.


Eestis on praegu erakordselt soojad ilmad, purustades päevade soojarekordeid, ometi annab endast juba märku ka talisport.

 

Ja seda mitte niivõrd Mati Alaveri dopinguteema pideva ketramise, vaid loodetavasti tavainimeselegi silma-kõrva jäänud uudisega, et Euroopa ühe esimese isluuisuvõistluse Saksamaal Oberstdorfis võitis noor eestlanna Eva-Lotta Kiibus.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo