Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Paljud spordivõistlused nii kogu maailmas kui ka Eestis on Covid-19 pandeemia süül kas pausile pandud või toimuvad nii-öelda nina vastu lina vaatava publikuta.

 

Mis teatavasti tõelisele spordisõbrale pole ikka päris see, mis telerist näha, veebist või järgmise päeva ajalehest lugeda.


Aga midagi ikka toimub ja üks vaatemängulisemaid on laskesuusatamine ehk biatlon, kus ka eestlased kaasa löövad. Kohati koguni rõõmustavalt.


Maailma karikasari algas Covid-viiruse sunnitult „mullides“  ehk kahe järjestikuse nädalalõpuga Soomes Kontiolahtis, misjärel kolis kogu biatlonikaravan kaheks nädalalõpuks Austriasse Hochfilzenisse. Eestlastest on hooaja hakul kõige paremas vormis 25-aastane Tuuli Tomingas, kes üllatas Kontiolahti sprindis seitsmenda ja Hochfilzeni samal võistlusmaal maailma kõigi tippude seas 16. kohaga.


Talispordiga jätkates – tubli oli suusahüppaja Arti Aigro, kes on tõusnud MK-sarja etappidel stabiilselt 40 lõppvõistlusele hüppava mehe sekka.

 

Suusalennu maailmameistrivõistlustel Sloveenias Planica lennumäel hüppas ta koguni 211 meetrit. Eesti rekordist (Kaarel Nurmsalu valduses) jäi küll kaks meetrit puudu, aga MM-i 25. koht pole paha saavutus.


Kõige kõrgemaid kohti maailmaareenil on Eesti talisportlastest praegu võimelised teenima kahevõistleja Kristjan Ilves ja freestyle-suusataja Kelly Sildaru.

 

Ilves on viimastel MK-etappidel ja Norra karikavõistlustel lõpetanud esikolmiku kannul.

 

Suusahüpetes on ta üks maailma paremaid, paranenud on ka suusasõit, sestap ootab Kristjan innuga uue aasta esimesi MK-võistlusi.


Kelly Sildaru treenib praegu Põhja-Soomes, lihvides oma trikke, tema lähiaja võistlusprogramm on koroonaviiruse süül siiski üsna lahtine.

 

Kahjuks varjutab 18-aastase neiu, kelle energia peaks praegu minema gümnaasiumi lõpetamisele ja magusaimate sportlaseaastate nautimisele, tänavust ja ilmselt ka järgmist aastat vanemate lahkuminekut ja vara jagamist saatev kohtuprotsess.


Häid uudiseid tuli motospordi kõige kõrgematest sfääridest.

 

Eesti noor vormelipiloot Jüri Vips võeti üheks F1 MM-sarja etapiks Red Bulli meeskonna varusõitjaks.

 

Juhtunuks Red Bulli või tütarmeeskonna pilootide tervisega miskit, istunukski esimene eestlane MM-il F1 auto rooli.

 

Seekord jäi Vipsil küll võistlemata, aga nädal tagasi F1 sarja viimasel etapil Abu Dhabis korraldati noortele pilootidele tõsine testpäev ja Vips sai koguni 101 ringi ehtsa tänavuse aasta Red Bulli vormeliga „kuuma anda“.

 

Tulemuseks päeva kuues aeg.

 

Kas pääseb Vips juba lähiajal Hamiltoni, Verstappeni ja teistega võidu kihutama?

 

Arvatakse, et enne tuleks 20-aastasel Eesti noormehel siiski F2 MM-sari võita ehk teisisõnu veel küpseda.


Pallimängude uudised räägivad, et Eesti jalgpallimeeskond sai endale 2022. aasta MM-i valikgrupi vastasteks FIFA edetabeli praeguse liidri Belgia ja lisaks Walesi, Tšehhi ning Valgevene.

 

Mängitakse ilmselt juba uue peatreeneri taktikepi all ja see uus tuleb väidetavalt Šveitsist.


Võrkpalli tugevuselt kolmandas CEV euroliigas, kus osalesid ka Pärnu ja Saaremaa meeskonnad, kujunes põnev situatsioon.

 

Nimelt loobusid mõlema Eesti klubi vastased koroonaviiruse ohtudele viidates alati enne, kui eestlased seda teha jõudsid ning nii edenesid Saaremaa ja Pärnu ühtegi mängu pidamata koguni kaheksa parema sekka.

 

Edasi läks veel põnevamaks – Pärnu loobus Ankarasse ülitugeva vastase juurde sõitmast, põhjuseks nii pandeemia kui suured kulud.

 

Aga vaid paar tundi hiljem teatas Ankara, et neil viirus meeskonnas sees ja tahavad loobumisvõitu anda.

 

Lõpuks lepiti vist siiski kokku, et mängitakse kevadel.

 

Saaremaal läks aga sandisti – nad võtsid ette pika bussisõidu Ukrainasse ja kaotasid seal 2:3, sealjuures viimase geimi 13:15. Hullemini enam ei saa.


Kui tänavust iseäralikku spordiaastat mõne sõnaga kokku võtta, siis – sport oli sordiini all, aga sportlased tegid, mis võisid.

 

Ott Tänak ei suutnud küll autoralli maailmameistritiitlit kaitsta, aga Hyundai meeskonnakuld ja individuaalne pronks olid ka väärt saavutused.

 

Autoralli juures tuleb väga hinnata ka seda, et Eesti kauples (andkem aru, viirus ja teiste korraldajate loobumine mängis meie kasuks!) endale ajaloo esimese MM-ralli (mille Ott Tänak ja ta kaardilugeja Martin Järveoja võitsid), viis selle perfektselt läbi ja teenis koha ka 2021. aasta autoralli MM-kalendris.


Eesti 2019. aasta parim naissportlane Kelly Sildaru lisas oma võidukontosse noorte taliolümpia kulla ja võitis taas USA-s Aspenis ekstreemspordiolümpia X Games kuldmedali.

 

Oma leivaalal pargisõidus ei ole Kelly karjääri algusest peale ehk viis aastat kaotanud ühtegi võistlust.

 

Tänavu sügisel ühel MK-etapil tuli küll ka üks eba-kellilik kukkumine soojenduslaskumisel, mis sundis neidu finaalist loobuma.


Tublid oli Eesti kaks tugevamat naistennisisti Anett Kontaveit ja Kaia Kanepi.

 

Kõigepealt sisustasid ja kaunistasid nad oma mänguga Eesti ja Läti sõpruskohtumist Tallinnas, kus alistasid endast WTA tabelis palju kõrgemal asuvad lätlannad.

 

Kontaveit jõudis Grand Slam turniiril Austraalias kaheksa, US Open’il 16 parema sekka ning lõpetas aasta WTA edetabeli 23. numbrina.

 

Kümme aastat vanem Kaia Kanepi on ilmselt teises sportlasnooruses, sest jõudis põhiturniiri avaringist edasi nii USA kui Prantsusmaa lahtistel meistrivõistlustel.

 

Sügisel võttis Kontaveit pikema puhkuse, Kanepi tiirles edetabelikoha ja jaanuaris ootava Austraalian Open’i põhiturniiri nimel Euroopas madalama tasemega ITF turniiridel, võitis neist mitu (kokku on Kaial Eesti läbi aegade edukaimana 18 ITF turniirivõitu) ja tõusis taas saja sekka ehk maailma 93. reketiks.


Eesti meeste tennise kauane esinumber, mitmel aastal maailma esisajas olnud ja French Openi’il kolmandasse ringi jõudnud Jürgen Zopp teatas tippspordist loobumisest.

 

Aga muru kasvab ikka ja küll mantel päritakse  – noor Kristjan Tamm, küll veel seni vaid ATP 709. mängija, võitis Tuneesias elu teise ITF turniiri.


Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo