Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Kergejõustiku MM-võistlused Moskvas Lužniki staadionil, kus kergeatleetide eelmine sellise tasemega võistlus oli nii ammune nagu 1980. aasta olümpia (Jaak Uudmäe kolmikhüppe kuld, Heino Puuste odaviske neljas!) lõppes sellega, et Usain Bolt ja Jelena Isinbajeva tõid lõpuks tribüünid rahvast täis, ja eestlasedki lahkusid Moskvast kilbiga, kuna Gerd Kanter teenis kettaheites pronksi.

Eestlaste esinemisse võib suhtuda nii ja naa. Medal on medal, ja Kanteri tänavune vorm peale Moskva hotelli kuumust palju rohkem visata ei lubanudki, aga kahjuks olid kullamees Robert Harting ja hõbedane Piotr Malachowski ikka seekord väga püüdmatus kauguses ja neljal viimasel heitel täielikult lagunenud Kanteril oli õnne, et Saksa uus täht Martin Wierig temast mööda ei saanud. Muidu tulnuks tal korrata vehkleja Kaido Kaaberma Barcelona 1992. aasta olümpia järel legendiks saanud lauset „neljas koht on jama”. On küll, hullemat, kui esimesena medalita jäämine, annab välja mõelda.
Mis Kanterist edasi saab (kas ta suudab taas toetava tiimi luua, leiab tee tulemuste viimiseks praeguselt 66-67 meetrit taas 70 meetri taha), kas ja millisena tuleb tagasi eelmise MM-i neljas mees, hiljuti käeoperatsioonil käinud Märt Israel, näitab aeg. See on vist küll kindel, et Ateena olümpia pronksi Aleksander Tammerti pikk karjäär saab otsa. Aga on ka hea uudis – nimelt viskas uue põlvkonna mees Martin Kupper hiljuti Paunkülas ketast 65.03, tõustes Eesti kõigi aegade edetabelis viiendaks, ja täites järgmise aasta EM-normi. 65 meetrit on sõna ka rahvusvahelises mastaabis!
Kiita tuleb Moskva võistluse eest lisaks oma võimalustest ikkagi maksimumi võtnud Kanterile veel odamees Risto Mätast, kes üllatas lõppvõistlusele pääsu, 80 meetri joone ületamise ja 9. kohaga, 400 meetri tõkkejooksus poolfinaali jõudnud Rasmus Mägi ja seitsmevõistluses neli isiklikku rekordit teinud noorukest Mari Klaupi. Püssi ei visanud põõsasse ka ülejäänud eestlased, aga ennast ei ületatud.
Üllatava ja tubli teoga said hiljuti hakkama Pärnu Jalgpalliklubi naised. Kaua koos mänginud naiskond valitseb aastaid Eesti ja Balti murudel ning on kümmekond korda üritanud läbilööki ka Euroopa Meistrite Liigas. Paraku edutult, korjatud on Euroopas hulk suuri kaotusi ja vaid üks võit nende aastate jooksul kahe aasta eest sloveenitaride üle. Aga nüüd hakkas pärnulannade püss ootamatult paukuma – Meistrite Liiga alagrupiturniiril Soomes alistati kõigepealt 3:1 Kreeka meister Thessaloniki PAOK, siis viigistati 0:0 grupi favoriidi Soome Vantaa naiskonnaga ja võideti 3:1 Makedoonia meister Biljanini Izvor. Alagrupi teine koht tähendas esmakordset pääsu Meistrite Liiga põhiturniirile. Seda pole suutnud veel kunagi ükski Eesti jalgpallivõistkond. Meeste seas oleks see saavutus mõistagi palju magusam, mida näitab ka fakt, et PJK naiskond teenis põhiturniirile saamisega 20 000 eurot, eelturniiril ehk tunduvalt varem peatunud Eesti meister Nõmme Kalju aga 750 000 eurot. Niisugune on kahe spordiala, naiste ja meeste jalgpalli taseme ja populaarsuse vahe, pole parata.
Eestis räägitakse endiselt palju USA-s spordileiba teenivatest Margus Hundist ja Joel Lindperest. Hunt olla hiljuti telesaates kommentaare jagades hakkama saanud mingi allapoole vööd naljaga, Lindperele elatakse aga jalgpalliusku Eestis kaasa lootuses, et tema Chicago Fire ikka USA profiliiga play-offi pääseks. Praegu on hiljuti küll idakonverentsi liidri Sporting KC 1:0 võitnud Fire oma idakonverentsi kuues ehk esimesena edasi saamise joone all, aga punktivahed on väikesed ja kümne veel mängida jäänud vooru jooksul võib igasuguseid asju juhtuda.
Suvi veel kestab ja saalisport on alles ärkamata, ometi tasub hoida pilk peal ka talialadel, eelkõige muidugi veebruarikuisel Sotši taliolümpial. Viimased uudised pole just eriti sportlikud – nimelt keelustas Venemaa valitsus riigis taliolümpia ajaks igasugused meeleavaldused. Just eelmisest seadusest, mis omasooiharaid ahistab, veel vähe olnuks. Selle viimase teema oli üleval ka Moskva kergejõustiku MM-il. Kõigepealt värvis üks Rootsi sportlane oma küüned geisid toetades vikerkaarde, siis võttis teivashüppe kuninganna Jelena Isinbajeva sõna, et poisid peaksid ikka tüdrukute ja tüdrukud poistega käima. Kuidagi imelikult kõrvalistest asjadest, mitte spordirajatistest ja sportlaste vormist ei kaja selle olümpia eel.

 

Enn Hallik,
Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo