Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

ott tanak

Eesti viimase aastakümne üks naisesisportlastest tennisist Kaia Kanepi (paraku sai ta aasta parimaks vaid 2008, muidu on ikka keegi suusatajatest, ujujatest, kergejõustiklastest või vehklejatest tiitli napsanud) käis küll paar aastat tagasi kannakõõlustega Soomes operatsioonil ja sai teatavasti kuulsalt kirurgilt ka suusõnalise garantii, et vähemalt viis aastat võib Kanepi suhteliselt muretult sportida, aga peab nüüd taas töösse ettevaatlikumalt suhtuma.

 

Kanepi, kes püsib endiselt maailma edetabelis 30 parema seas, läks Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste eel Lõuna-Euroopa liivaväljakute turniiridele selle teistmoodi palli põrgatava ja libistamisoskust vajava platsikattega harjuma, oli aga paraku taasilmnenud kannavalude tõttu sunnitud ühe turniiri pooleli jätma ja Rooma turniirist sootuks loobuma. Pariisi Grand Slami turniirile on ta siiski üles antud ja loodetavasti lubab tervis Kaial seal hästi esineda.

 

Eesti sporti on viimasel ajal (õnneks mõne varasema pahandusega võrreldes kergemalt) sakutanud ka mõned pahandused. Nii said dopinguproovist keeldumisega end automaatselt süüdi tunnistanud kulturist Jevgeni Kudrejev ja jõutõstjaneiu Eli Viielo kaheaastase võistluskeelu.

 

Et neil aladel keelatud ainetega väga lähedane suhe on ja teatud liigades on manustamine lausa vaba, pole muidugi saladus. Et aga kõik sugugi nii ei mõtle ega käitu viitab Eesti atleetvõimlemise ühe eestkõneleja ja vedaja Ott Kiivikase hõbemedal Euroopa meistrivõistlustelt. Saab küll keelatuta, näitab pidevalt kontrollitav Ott.

 

Aga doping pole ainus plekk Eesti viimaste nädalate spordi dressil. Alles see oli, kui kihlveopettustes kaasa löömise eest läks kohtu alla rida Narva Transi jalgpallureid, nüüd jäi taas vahele mitu meest, nende seas Tallinna Levadia andekas noorpallur Aleksei Jahhimovitš. Ning, mis eriti küüniline – Eestimaa venelane Jahhimovitš kuulus tasemel pallurina Eesti noortekoondisse ning aitas raha eest kaasa Eesti noortekoondise kaotustele Euroopa valiksarjas! Topelthäbi.

 

Keda veab alt tervis, keda südametunnistus, kes langeb närvide või lihtsalt halva õnne ohvriks. Viimasena mõtlen maailma mastaabis vaieldamatult andekat rallimeest Ott Tänakut. Noor saarlane näitas end juba mitu aastat tagasi, sai maailma ralliringkondades sõnaõigust omava Marko Märtini soosingusse, käis kõige kõrgemas WRC sarjas MM-etappidel poodiumidelgi, aga rohkem lõhkus nooruse uljuses piire ületades ikka autosid. Rallil ongi pilootidel ja kaardilugejatel kaks eesmärki – võimalikult kiiresti sõita ja sealjuures tee peale jääda ning finišisse jõuda. Esimest on Tänak alati osanud, teine asi tal paraku ei õnnestu.

 

Suurte lootustega läks Tänak, kes suures osas tänu talle viimase võimaluse välja võidelnud Marko Märtinile jälle karussellile sai, ka Argentina rallile. Kui eelmine, Portugali ralli jäi Tänakul pooleli väidetavalt sellel tasemel oskamatu kaardilugeja Raigo Mõlderi süül, siis nüüd (jälle väidetavalt, sest Tänaku enda süüdi tunnistamine võiks tähendada, et talle taas käega lüüakse) Argentinas vedasid teda alt mehaanikud. Esimesel päeval käitus auto trampliinilt maandudes imelikult ja vedas kraavi, teiseks päevaks korda saadud masinal jäeti kinni keeramata mõned tagasillapoldid ja Tänak-Mõlder lendasid taas rajalt. Tulid küll juba sisuliselt katkestanutena taas kiiruskatsete starti, võitsid oma klassis neid koguni kolm, aga aia taha läks see ralli neil ikkagi. Kui kaua talendikale kraavitriikijale veel võimalusi antakse?

 

Samas on Eesti spordis ka neid, kes stabiilsed. Esimestena tuleb nimetada taas vehklejaid – kahekordne maailmameister Nikolai Novosjolov tõusis maailma jooksva edetabeli liidriks, naiste epee valitsev maailmameister Julia Beljajeva tuli Rio de Janeiros MK-etapil üheksandaks, noor Erika Kirpu oli 11.

 

Stabiilsust näitas ka kümnevõistleja Maicel Uibo, kes tuli USA üliõpilaste kagukonverentsi meistrivõistlustel 7863 punktiga esimeseks. Uibo on küll öelnud, et tase lubab juba kõik kümnevõistlused kaheksaga algava summaga lõpetada, aga seekord olid tingimused nii karmid, et teivashüpe (kus Uibo tegi 5.20ga isikliku margi) tuli koguni halli üle viia. Nüüd tuleb andekal noormehel oma stabiilsus tsementeerida, siis on kõvalt pinnaselt hea järgmine tasemehüpe teha.

 

Enn Hallik,
Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo