Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

janari joesaarJanari Jõesaar

 

Karjääri teiseks hooajaks ameerika jalgpalli profiliigas valmistuv endine kettaheitja Margus Hunt arvab, et õpipoisiaeg peaks olema läbi, ootused on kõrged nii tal kui Cincinnati Bengalsi meeskonnal.

 

Nädal tagasi jäädi küll treeningmatšis Kansas City Chiefsile 39:41 alla, aga selge on, et Hundi roll ja mänguaeg peaksid Bengalsis tulema mullusest tõhusamad.


„Mullu oli mul vaja kaitseskeeme ja teatud positsioonidel tegutsemist väga palju õppida. Nüüd tean, mida treenerid minult ootavad ja oskan ise vastase tegutsemist ette aimata,“ ütles Margus Hunt intervjuus Õhtulehele.


Hunt ütles, et eesmärk on tänavugi kindlasti playoffi jõuda ja erinevalt mullusest seal ka vähemalt üks ring edasi jõuda.


„Aga playoffi jõuda pole kerge, peame iga nädal oma parimat taset näitama,“ rääkis Hunt, kes on pingelise spordielu tõttu lükanud isegi oma pulma Heather Myklebustiga järgmise aasta aprilli. „Ometi on see suurim nauding seista keset staadioni, kus 70 000 inimest sulle karjudes kaasa elab! Enamik ameeriklasi vaatab NFL-i selleks, et näha suuri kokkupõrkeid ja seda, kuidas vastaseid maha võetakse.“


Eesti publikule ütles Margus Hunt, et laias laastus pole ameerika jalgpallist raske aru saada, aga kui minna juba erinevate reeglite, eriti meeskondadele määratavate karistuste juurde, siis muutub see ala keeruliseks.


Kui Margus Hunt tegutseb oma ala tipptasemel, siis hiljuti USA-st Eestisse B-koondise treeningutele ja suvistele mängudele saabunud korvpallur Janari Jõesaar on alles 20-aastane ja tema tõus on loodetavasti alles ees. Jõesaar paistis mängudes Taaniga (Eesti võitis mõlemad mängud), Austriaga (kaotati kahe punktiga) ja USA mitte just väga tugeva üliõpilastiimiga (võideti nii mäng kui ka Tallinn Arena avaturniir!) silma ameerikaliku aktiivsusega korvi all ja teenis peatreener Tiit Soku (1988. aasta olümpiavõitja!) kiidusõnu.

 

201 sentimeetri pikkune Janari Jõesaar on Tartu poiss, kes tegi julge otsuse siirdudes 17-aastasena Hispaania Zaragoza noortetiimi. Edasi viis tee ta peagi USA-sse Sunrise Christian Academysse, 2013-2014 oli ta NCAA esimese divisjoni kuuluvas Ole Miss’i meeskonnas ja nüüd läheb Texas-Pan American University ridadesse.


„Ole Miss’i meeskonnas olin peamiselt pingipoiss, Texas-Pan American University on nõrgem ja seal on mul võimalus ühe liidrina kiiremini areneda,“ rääkis Jõesaar Eestis viibides. „Elu pole olnud meelakkumine aga seninigi, nii oli mul Ole Miss’i ülikoolis esimene treening juba hommikul kell kuus.

 

Järgnes üheksast kaheni kool, siis teine trenn. Edasi oli vaba aeg, aga tihti läksime siis koos teistega viskeid harjutama. Nii tuli tihti kolm trenni päevas.“
Kui võrkpallurite perest korvpalluriks pürgima hakanud Jõesaar omal ajal Hispaaniasse läks, arvas ta, et avab NBA ukse nelja aasta pärast. Nüüd hakkab see aeg täis saama ja Jõesaar on jalgadega tugevamalt maa peal, tõdedes, et NBA on küll eesmärk, aga praegu veel väga kaugel ja sinna on pikk tee minna. Pigem loodab ta ülikooli lõpetamise järel mõned aastad Euroopa meeste seas jaksu koguda ja siis uuesti NBA uksele koputada.


Pöörates nüüd sportliku pilgu Euroopasse, tasub meenutada Eesti rallimeeste edu Soome MM-sarja kuulunud autorallil. Kahjuks küll eestlasi kõige kõrgemas WRC sarjas ei osale, aga klass lahjemas WRC2 sarjas oldi sisuliselt valitsejad. Karl Kruuda võitis Soome ralli, Ott Tänak oli kolmas. Tegelikult oli rallimaailma absoluutsesse tippu kuuluv, aga liialt tulisena autosid lõhkuv Tänak WRC2 klassis peajagu parim, aga ta autol lõhkes kaks korda rehv ja vaatamata enamiku kiiruskatsete võitmisele ta esikohani ei küündinud. Ometi tuli Tänak välja rohkem kui nelja minuti suurusest kaotusest ja toonuks eestlastele kaksikvõidugi, kui meeskond poleks tal keelanud soomlasest tiimikaaslasest mööda minna. Ülitubli oli ka noortesarjas Fiesta Trophy võitnud Sander Pärn. Autoralli on väga kallis ala, aga eestlased on endiselt  osavad roolikeerajad!


Praegu kestavad Šveitsis Zürichi Letzigrundi staadionil Euroopa kergejõustikumeistrivõistlused. Kui eelmises loos nimetasime Eesti medalipretendendiks vaid kettamees Gerd Kanterit, siis Eesti meistrivõistlustel tegi vägevalt lubava etteaste ka noor 400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi. Kuni 23-aastaste EM-il pronksi saanud Mägi jooksis tõketega staadioniringi 48,77ga ja see oli Euroopa hooaja parim aeg! Ka Kanter näitas koduriigi medaleid jagades oma tänavust parimat tulemust 66.02, mille kordamine peaks talle Zürichis tõenäoliselt medali andma. Kui see õnnestub, läheb Kanter medalite arvult mööda ka kümnevõistluse olümpiavõitjast Erki Noolest.


Aga koguni 30-liikmelises Eesti kergejõustikukoondises EM-il on teisigi huvitavaid noori ja vanu võistlejaid, spordisõbral tasub otsida protokollidest nimesid, mille taga EST. Mida teeb näiteks 200 ja 400 meetri jooksja Marek Niit, kes sai seekord valmistuda ilma hea (treenerid, tingimused, seltskond) ja halvata (kurnatus ülikoolide võistlushooaja järel), mida on talle pakkunud USA ülikoolikergejõustik?

 

Enn Hallik,
Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo