Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Läinud nädala alguses võeti Tallinna Lennart Meri nimelises lennujaamas lilledega vastu kolme sportlast. Jaune Engeli, Raigo Rootsi ja Toomas Miku nimed ei ütle Eesti spordihuvilisele eriti midagi, ometi on tegemist kangelastega. Engel kaotas Afganistanis teenides raketirünnakus parema jala, Roots sattus miinile ja jäi ilma mõlemast jalast, Mikku tabas koguni viis vaenlase kuuli. Nüüd tulid nad Invictus Games nime kandvatelt haavatud sõdurite ehk võitmatute maailmamängudelt, ühel kaelas kuulitõuke, teisel jõutõstmise ja kolmandal ujumismedal. Nad ravisid end niivõrd kuivõrd oli võimalik, kohanesid proteesidega, leidsid elujõudu koguni eesmärgistatult sportida – au võitmatutele, au hingelt vägevatele!


Samamoodi tuleb tunnustada pühapäeval eriolümpialt ehk vaimse intellektipuudega sportlaste maailmamängudelt naasnud kümmekonda eestlast. Neilgi olid medalid kaelas, nemadki ammutavad spordist elujõudu, nemadki ei anna saatusele alla.


Kui nüüd nende päris-, nii väelt kui vaimult vägevate sportlaste juurde siirduda, siis toimus pühapäeval harukordne sündmus, kus teineteise vastu mängis kaks ameerika jalgpalli profiliigas NFL esinevat eestlast, Tennessee Titansi juba loobumismõtteid väljendanud staar, Taebla juurtega Michael (Mihkel) Roos ja Cincinnati Bengalsi kollanokk, Karksi-Nuias kasvanud Margus Hunt.


Mängu võitis ülekaalukalt 33:7 Bengals, kusjuures esimese veerandaja järel oli seis 10:0, teise järel 19:0, kolmanda järel 26:0 ja neljanda käigus koguni 33:0. Hunt sai statistikasse kirja ühe vastase mahatõmbamise, aga mängu lõpufaasis ka õlale haiget ja lebas kunstmurul mitu minutit, enne kui meeskonnakaaslaste juurde naases.
Bengals on hooaja kõik kolm esimest liigamängu võitnud (Baltimore Ravens 23:16, Atlanta Falcons 24:10, Tennessee Titans 33:7) ja teinud viimaste aastate parima alguse, Titansil on kirjas üks võit ja kaks kaotust.


Loomulikult on väga vägev mees ka raskekaalumaadleja Heiki Nabi ja seda vaatamata faktile, et sai hiljuti Saksamaa liigas kaotuse (aga samalt roostlaselt, keda võitis Londoni olümpia medalimatšis!). Nimelt on Nabi statistikat uskudes vägevam mees kui Eesti spordi üks iidoleid Berliini olümpia kahekordne kuld Kristjan Palusalu, poolraskekaalu kahekordne maailmameister August Englas ja olümpiavõitja ning neljakordne Euroopa meister Johannes Kotkas. Nimelt on Nabi ainus, kes suutnud kolm aastat järjest suurtel tiitlivõistlustel medali teenida – 2012 Londoni olümpia hõbe, 2013 maailmameister, 2014 MM-hõbe. Lisame 2006. aasta üllatusliku MM-kulla ja ongi Eesti vägevaima auhinnasahtliga maadleja selge.


Aga vägevatega edasi. Kettamees Gerd Kanter liikus terve hooaja teosammudega oma parima vormi poole ja kuigi on aastat kuus-seitse tagasi heitnud üle 73 meetri ning nüüd jõudis vaid numbritega 66 algava hooajamargini, noppis ikka oma võimalikud auhinnad ära ja tõestas, et nooruke 400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi võis küll nagu temagi MM-hõbeda saada, kõvem mees oli ikkagi Kanter. Sest MM-hõbedale valitseja Robert Hartingu järel (ja oma kümnendale tiitlivõistluste medalile) lisas Gerd hooaja lõpus kolmanda koha kergejõustiku Teemantliigas ja esikoha kontinentide karikavõistlustel Marokos Marrakechis.


Vägeva teoga said hakkama ka Eesti jalgpallurid, kes alustasid EM-valiksarja kodumänguga Sloveenia vastu. Endise Jugoslaavia või Balkani riigid ei ole eestlastele kunagi sobinud, sest eranditult kõigi pallimängude tase on seal väga kõrge ja olgu see jalg-,võrk-, korv- või käsipall, on sealsed mängijad tehniliselt väga head.
Ning ometi – Eesti kaitses seni visalt, kuniks väravapõuas sloveenid kergelt närvi hakkasid minema, ühe endi seast eemaldada lasid ja kui siis Eesti rahvuskoondise rootslasest treener Magnus Persson Ats Purje kuldse vahetusena platsile saatis ning too mängu ainsa värava lõi, oligi üllatus sündinud.


Vägevalt alanud 2016. aasta EM-i valiksari jätkub eestlastele 9. oktoobril Leedus, 12. oktoobril võõrustatakse Tallinnas kunagisi maailmameistreid Suurbritannia jalgpallureid. Pöidlahoidjate huvi on suur – häbitud 240 piletit, mis leedulased eestlastele eraldasid, müüdi välja minutitega nagu ka Inglismaa mängu A.Le Coq Arena tuhanded pääsmed.

 

Enn Hallik,
Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo