Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

voidukad eestlannadVõidukad eestlannad. Foto: Postimees

 

Tore spordiuudis tuli Gruusia kuurortlinnast Batumist – Mai Narva pälvis Euroopa kuni 16-aastaste neidude malekulla.

 

mai narvaFakt on tähenduslik õige mitmes mõttes.

 

Esiteks tähendab see, et Jaan Ehlvesti, Lembit Olli ja Kaido Külaotsa järel on Eestil taas keegi noorte malesuurvõistluste medalil.

 

Teiseks on Mai Narva esimene õrnemast soost EM- või MM-medali teeninud Eesti maletaja.

 

Kui eelkäijaid meenutada, siis on küll Eesti naiskond taasiseseisvumisajal saanud maleolümpial uskumatuna tunduva kuuenda koha ja Maaja Ranniku oli kunagi lausa MM-tsükli tiitlipretendentide seas, aga MM- või EM-medaleid Eesti naismaletajatel seni polnud.


Ning kolmandaks on Mai Narva pärit vapustavalt rikkast malesuguseltsist.

 

Selle esimene lüli oli kultuuritegelane ja maleõpetaja Oskar Kuningas, edasi hargnes liin Rõtovite ning Narvade suguvõsadeks.

 

Maletanud on nii mehed kui naised, vähemalt Eesti tasemel medaleid on rohkem kui kümnel Narvade-Rõtovite klanni esindajal.

 

Noorimasse generatsiooni kuuluval Mai Narval on neli õde, neist kahega oli ta viimatisel maleolümpial Eesti naiskonnas.


Kui küsida, mis oli Eesti spordi paari viimase nädala kõrgeim saavutus, siis võib selleks olla epeenaiskonna hiilgav võit Itaalias maailma karikavõistluste etapil. Kristina Kuusk, Irina Embrich, Erika Kirpu ja Julia Beljajeva torkasid läbi kõik konkurendid ja näitasid, et väikese Eesti vehklemiskoolkond on jätkuvalt väga viljakas. Üks fakt siia juurde veel – võistkonnavõistluse kõrval peeti Itaalias ka MK-sarja individuaalturniir ning seal oli eestlannadest seitsmenda kohaga parim hoopis naiskonda mittemahtunud nooruke haapsallanna Katrina Lehis. Juunioride maailmameister võttis nüüd end tööst ja koolist priiks ning püüab naiste seas päris tippu murda. Nii füüsiliselt kui mentaalselt ürgandekaks peetaval Lehisel on selleks kõik võimalused.


Aga küsigem veel – näiteks seda, mis oli Eesti spordi viimase aja väärtuslikem auhind? Vastus oleks, et see, mille võitsid autoralli MM-sarja niinimetatud noorteliiga Drive Dmack karika saanud Sander Pärn ja britt James Morgan. Nimelt käis selle sarja esikohaga kaasas lubadus finantseerida järgmisel hooajal Pärna ning Morganit seitsmel klass kõrgemal WRC2 klassi MM-rallil ning laias laastus tähendab see 500 000 euro suurust auhinda.


Saame näha, millise autoga Pärn ja Morgan järgmisel aastal WRC2 sarja lähevad ja kui konkurentsikad on. Saame näha, kas jätkab Karl Kruuda piima- ning kommitöösturist isa toel WRC2 klassi MM-kulla tagaajamist ka järgmisel aastal. Ja kas on selles sarjas kohta ka Eesti praegu vaieldamatult kiireimal, aga samas tulisel ja avariialtil rallimehel Ott Tänakul.


Kui Eestist ookeani taha vaadata, siis pakub muidugi huvi, kuidas rahvuskaaslastel Ameerikas läheb. Cincinnati Bengalsi ameerika jalgpallimeeskonnas mängiv Margus Hunt pole küll ehk loodetult kiiret tõusu meeskonnas teinud (on Eesti pressile väitnud, et väike õlavigastus on taandunud ja miks treener teda vähe usaldab, ta ei teagi), aga tähtsam on, et Bengals alistas viimati Jacksonville’i Jaguarsi 33:23 ja juhib NFL põhihooaja osadivisjoni.


Sellest hooajast õpib ja harjutab Ameerikas Eesti viimaste aegade üks edukamaid ujujaid Ralf Tribuntsov. Nagu ta eelkäijad sel teel Martti Aljand ja Martin Liivamägi kiidab temagi süsteemi, millesse sattus, ja mis teda kõige vajalikuga tipptasemel varustab. Aga nagu Martti, Martin ja teised USA ülikoolides õppinud ning sportinud eestlased tunnistab ka Tribuntsov, et tööd tuleb teha julmalt palju. Ei vabanda väike palavik, ei saa jalga sirgeks lasta isegi siis, kui koormus pildi silme ees virvendama võtab. Aga ise on spordipoisid selle tee valinud ja loodetavasti vormub see virvendamise piiril töö ilusateks medaliteks. Ka muidugi tasemel hariduseks, mis spordiga lõpetamise järel elus edasi viib. Seda viimast ehk ennekõikegi.

 

Enn Hallik,


Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo