Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Pole just spordiuudis, aga see, et Eesti Olümpiakomitee (EOK) president Neinar Seli Eesti esimese astme kohtus korruptsioonikatse eest süüdi mõisteti, puudutab sporti päris kindlasti. Kui lisame siia veel EOK asepresidendi Kristina Šmigun-Vähi 2006. aasta olümpia väidetavalt positiivse dopinguproovi endiselt rahvusvahelise spordikohtu laual olemise (oleks allakirjutanu teha, kehtiks dopinguküttidele reegel, et sportlane tuleb kas süüdi või õigeks tunnistada aastaga, pikema maigutamine keelaksin, selle eest isegi karistaksin süüdistajaid), on EOK madal maine Eesti rahva seas arusaadav.


Aga mille eest siis äri- ja spordimees Neinar Seli süüdistatakse? Selle eest, et olles riigifirma Tallinna Sadam nõukogu esimees, ei taandanud ta end hääletamisest, kui otsustati anda mullu Sotši taliolümpia eel 250 000 eurot toetust Eesti Olümpiakomiteele, mille president oli seesama Seli. Ehk siis jagas riigi raha iseendale. Korruptsioon.


Aga stopp. Nii jagada ei tohi muidugi, kuid esiteks seda 250 000 eurot ei liikunud Tallinna Sadama kontolt, sest sadama sponsorotsus peatati. Teiseks poleks Seli ise sellest pennigi saanud ega isiklikult huvitatud olnud, kui toetus oleks toimunud. Rikka riigifirma toetus oli selgelt ette nähtud vaid Eesti spordi toetuseks. Riik ju paraku seda spordile vajalikku raha ei eraldanud, ja selle mitteandmise juures oli kõvasti mängus Neinar Seli suure vaenlase toonase majandusministri Juhan Partsi käsi.


Seli lubab kohtu otsuse edasi kaevata ja loodab teises või kolmandas astmes õiguse saada. Et see lugu poliitiliselt lõhnab, näitab seegi fakt, et mitu Eesti muidu üksteist tõrvavat poliitilist erakonda Selile avalikult kaasa tunneb.


Aga mingem päris spordi juurde. Ja küsigem – millises võistkondlikus pallimängus on Eesti jõudnud viimastel aastatel maailmameistrivõistlustel kõrgeimale kohale? Usutavasti ei ütle seda paljud, aga see on saalihoki, milles Eesti meeskond tuli mõni päev tagasi Rootsis kaheksandaks. Kui laia kandepinnaga see ala on, näitab siiski fakt, et kümne MM-i jooksul on Rootsi võitnud kaheksa ja Soome kaks kulda, Eesti mängis alagrupis Tšehhi, Šveitsi ja Norraga, kaheksandikfinaalis Slovakkia, veerandfinaalis tänavugi maailmameistriks tulnud Rootsiga, hiljem kohamängudes veel Läti ja Taaniga. Ei ühtki vastast Aasiast ega Ameerika mandritelt! Kas seda saalibändigi nime kandvat ala üldse mujal kui Euroopas teatakse?


Eesti talisportlaste ebaedu hooaja esimestel kuudel jätkub, kui silmas pidada kunagi palju kuulsust toonud murdmaasuusatamist ja laskesuusatamist. Mingil tasemel tundub olevat vaid suusasprinter Peeter Kümmel, kes pääses nädalavahetusel  Šveitsis Davosis MK-etapi ajasõitudest kindlalt edasi, aga poolfinaali ei küündinud ja lõpetas 22. kohaga. Teised Eesti mehed hõivasid kõige tagumisi kohti ja panid koduseid spordisõpru küsima, kas poleks õigem enne maailmaareenile minekut kusagil väiksematel võistlustel mehistuda. Või siis suusadkepid noorematele üle anda. Kui nemad viimaseks jäävad, saab vähemalt noorusele kui vabandusele viidata. See käib ka Eesti laskesuusatajate, eriti eakate meeste kohta. Nii Eesti mees- kui naiskond kaotas Saksamaal MK-etapil võitjale ringiga ning võeti sestap rajalt maha.


Kui juba noorusest juttu oli, siis kahele noorele viitaks. Inzelli uisuakadeemias elav ja harjutav 18-aastane kiiruisutaja Saskia Alusalu püstitas Berliinis MK-etapil 3000 meetri distantsil Eesti rekordi 1.15,42, mis andis talle 20. koha. Esialgu peeti ühe Kesk-Eesti küla pürgimist kiiruisutamise arendajaks lausa naljakaks, nüüd on selle küla uisurajalt pärit Saskia teinud tulemusi, millest ajaloos parem olnud ehk vaid olümpiavõitja Ants Antson.


Teine verinoor lootus vigursuusataja Kelly Sildaru sõitis hiljuti paraku asjatult USAsse Coloradosse mainekale Dew Touri võistlusele, sest kohapeal selgus, et Kelly on veel liiga pisike ja kerge selleks, et Colorado suusapargi hüppemäelt ja rennist trikkideks korralikku hoogu saada. Küll aga on Kelly Sildaru niiöelda magnetiks 17. ja 18. jaanuaril Otepääl peetaval murdmaasuusatamise maailma karikavõistluste etapil. Arvata võib, et eestlased ei ole võibolla tulevast olümpiavõitjat oma silmaga veel näinudki.


Eestlastest USAs jõuavad kodumaale uudised, et Texas Pan-Americas Broncs korvpallimeeskonnas mängiv Janari Jõesaar viskas 29 punkti, kui tema ülikool alistas 66:60 Lamari tudengid. Wichita State University särgis mängiv pikk Rauno Nurges viimastes mängudes hiilanud ei ole, aga temagi on oma ülikooli põhimeeskonnas.


Ning lõpuks – Euroopa 2015. aasta korvpallimeistrivõistlusteks sai Eesti meeskond unistuste alagrupi, kuhu kuuluvad Leedu, Ukraina, Belgia, Läti ja Tšehhi. Mängitakse Riias, Eestile eraldati 17 500 piletit, juba esimeste päevadega osteti neist ära üle 12 000.


Enn Hallik,


Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo