Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Kõige meelsamini närivat eestlane teist eestlast ja kui ebaõnnestuvad mitme spordiala esindajad, kiputakse meeleheide rahvusspordialaks kuulutama. See on õnneks küll vaid naljaga pooleks öeldud, sest spordis on juba kord nii, et kaotusi tuleb tavaliselt säravatest võitudest rohkem. Neisse tuleb suhtuda rahulikult ja teada, et kehvad ajad on selles mõttes head, et nende järel tulevad kindlasti kunagi paremad. Millal, muidugi ei tea.


Eesti spordis viimastel nädalatel eriti millegagi kergelda ei kannata. Rõõmu ootasime tennisist Kaia Kanepi esinemisest Australian Openil, paraku kaotas Kaia juba avamängus ameeriklanna Irina Falconile 6:2, 4:6, 5:7.


Kanepi näis küll Brisbanes haiguse tõttu pooleli jäänud turniiri järel veidi väsinuna, aga pole paha teada sedagi, et Austraalia lahtised meistrivõistlused lihtsalt ei sobi Eesti esitennisistile.
See on ainus Grand Slam turniir, kus Kanepi mängude saldo on negatiivne 6:8. Näiteks USA lahtistel on Kanepi võitnud 13 ja kaotanud 8 mängu. Austraalias on Kanepi korra jõudnud põhiturniiri kolmandasse ringi, neli korda kukkunud välja teises ja kolm korda esimeses ringis. Asjatundjad arvavad, et suure kondiga Kanepile ei sobi Austraalia kuumus.


Teine eestlane, kellelt kodupublik maailmaareenil tegusid ootas, oli rallimees Ott Tänak. Läinud nädalal algas MM-sari, kus Tänak koos kaardilugeja Raigo Mölderiga esineb taas kõige kõrgemas WRC klassis. Väga andekas ja kiire saarlane Tänak sai tänu Eesti läbi aegade parima rallimehe Marko Märtini eestkostele taas tehasemeeskonda, mis tähendab, et finantsid sellel kallil spordialal kaasa löömiseks tulevad mitte omast taskust ja sõita saab kõigil MM-etappidel.


Tänakule anti nii-öelda kolmas ja viimane võimalus, sest teada oli nii tema talent kui see, et uljaspäine ja kohati piire mitte tunnetav Tänak kipub autosid lõhkuma ehk teisisõnu öeldes kraavi sõitma.


Tänavuse MM-sarja avaetapp Monte Carlo ralli algas eestlasele võimetekohaselt hästi, ta sõitis oma Citroenil kolme Volkswageni järel neljandana, kuni kümnendal kiiruskatsel ikka teelt välja lendas. Pealtvaatajad aitasid ta küll tagasi rajale, aga kadunud oli ligi paarkümmend minutit ja ralli kokkuvõttes ei tulnud kõrgemat 18. kohast. Mida tema sponsorid ja tehasetiim selle kohta ütlevad, saame lähiajal teada, rallimees ise tegi aga üllatava avalduse, öeldes, et avariist on küll kahju, aga tal olevat hea meel, et hooaeg sai positiivse (?) alguse.


Jätkuv on eestlaste mure oma talispordi pärast. Vähem kui kuu aja pärast algavad Rootsis Falunis Põhja suusaalade maailmameistrivõistlused, millele veel kümmekond aastat tagasi suusatajate võitudega hellitatud Eesti publik vaatab (kui üldse vaatab, huvi langus on meeletu) vaikse nukrusega.


Kõige kujukam näide on üle mitme aasta taas Otepääle korraldada antud murdmaasuusatamise MK-etapp. Vanast inertsist tuli siiski kohale kolme päeva peale kokku 10 000 pealtvaatajat (võrdluseks – Saksamaal ja Austrias tuleb mäesuusa- või laskesuusavõistlust iga päev vaatama 40 000 inimest!), aga mitte ükski Eesti suusataja ei jõudnud kodukamara toel isegi mitte 30 parema ehk veerandfinalisti sekka. Tõsi, tegemist oli sprindiga ja Peeter Kümmeli ning Raido Ränkeli tiimsprindi 10. kohale võib ehk kolme hindeks panna, aga üldseis on sant.


Halamise peatüki (loodetavasti võetakse seda siiski pigem kiretu tõdemisena) lõpetaksin infoga, et viimatistel MK-etappidel kõrbesid korralikult ka Eesti tituleeritud vehklejad. Naiste MK-etapil Barcelonas oli seisusekohatu 18. kohaga Eesti parim kahekordne MM-medalist ja Eesti 2014 parim sportlane Erika Kirpu, meeste MK-etapil Saksamaa Heidenheimis pääses kahekümne parima sekka vaid Marno Allika, aga kahekordne maailmameister Nikolai Novosjolov torgati sõelapõhjaks juba avaringis.


Mõni positiivne noot ka, sealjuures Ameerika mandrilt. Üks vahvamaid eesti mehi viimastel nädalatel oli motokrossisõitja Mart Meeru, kellest sai läbi aegade teine kaks korda Dakari kõrberalli lõpetanud eestlane. Teatavasti on ebaturvalisest Aafrikast Lõuna-Ameerikasse kolinud raske ralli säilitanud oma algse nime. Kuumust, Andide pakast ja lakkamatuid paduvihmu „nautinud“ Meeru ees tuleb müts peos seista. Sest mehed ei nuta ja Meeru sõitis suurema osa tänavusest rallist läbi murtud käeluuga! Krossimehed on hullud, pisiasjad neid raja kõrvale ei jäta.


Tubli oli Ameerikas tudengist korvpallur Janari Jõesaar, kes tegi Texase Pan American meeskonna 73:72 võidumängus NCAA sarjas Grand Canyoni üle double-double, visates 16 punkti ja noppides 11 lauapalli. Teine USAs õppiv korvpallipoiss Rauno Nurger kinnitas, et on mehistunud ja ootab kutset Eesti rahvusmeeskonda.


Üks „ameeriklane“ tuli aga hiljuti koju. Cincinnati Bengalsi NFL meeskonnaga playoffi avaringis välja kukkunud Margus Hunt lubas kaks nädalat Eestimaal puhata, sõpru ja tuttavaid külastada, võibolla ka talisporti meelde tuletada, kindlasti aga rahuldada nälga Eesti šokolaadi järele.

 

Enn Hallik,


Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo