Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

hunt heather

Margus Hunt abiellus hiljuti oma tüdruksõbra Heather Myklebust’iga.    Foto:  Õhtuleht

 

Eesti jalgpalli rahvusmeeskond pidas märtsi lõpus kaks tähtsat, aga eriilmelist mängu. Kõigepealt kohtuti Luzernis Euroopa 2016. aasta meistrivõistluste valikmängus Šveitsiga ja kaotati selgelt 0:3. Seejärel võõrustati kodusel Lilleküla staadionil maavõistlusmängus Islandit ning viigistati 1:1.


Eesti jalgpallurid on headel päevadel näidanud teravaid hambaid Venemaale, Türgile, Horvaatiale ning Inglismaale ja loodeti, et tekitatakse raskusi ka ette teada tugevale Šveitsile, kes kimbutas viimasel MM-il isegi Argentiinat. Aga see lootus polnud määratud täituma, sest šveitslased organiseerisid veidi talveunises kohmetuses eestlaste ümber sellise sõjatantsu, mida nood polnud ammu näinud. Kui turvaline eduseis 3:0 käes, tõmbas Šveits tempo maha ja lasi alles siis ka Eestil palli veeretada.


Maavõistlus Islandiga algas Eesti koondise kauaaegse kapteni Raio Piiroja erru saatmisega. Kui see tseremoonia tehtud, pani Island vana kaptenit meenutama jäänud Eesti väravavõrgu kiirelt ning lihtsalt sahisema. Alles seejärel ärkasid ka platsiperemehed ja suutsid Konstantin Vassiljevi löögist seisu viigistada. 1:1 oli tegelikult päris hea lõpptulemus, sest Island on kindlasti jalgpallis maailma parim väikeriik, kes seisab praegu EM-valiktsüklis edasipääsukohal, ees isegi Hollandist.


Mis eestlastest lähiaastail saab? Koos murdumatu võitleja Piirojaga olla rahvusmeeskonnast lahkunud suur osa nii-öelda tapjainstinktist, kindlasti seisab lähiajal ees noorenduskuur.


Mis aga on oma riigi eest 114 mängu pidanud Piirojaga seoses väga huvitav – neid riike, kus jalgpallurid on 100 koondisemänguni jõudnud, polegi kuigi palju. Kümme superinternatsionaali on läbi aegade olnud Saksamaal ja Rootsil, üheksa Inglismaal, Hispaanial ja Eestil, kaheksa Taanil, seitse Lätil ning Hollandil jne. Kas pole hea seltskond? Ja lähikuudel saab sada täis veel kahel Eesti palluril, Eesti võib seda väärikate tabelit koguni juhtima hakata!


Aga kui veel soccer'ist rääkida (muide, ameerika jalgpallur, Cincinnati Bengalsis järgmiseks hooajaks valmistuv Margus Hunt, abiellus hiljuti oma tüdruksõbra Heather Myklebustiga!), siis on sel mängul teisigi variante. Näiteks rannajalgpall, milles Eesti meeskond on tõusnud Euroopa esikümne piirimaile ja milles Eesti sai endale ühe tänavustest suurtest turniiridest. Rannavutti mängitakse Bakuus Euroopa mängudel, MM-il Portugalis ja augustis Pärnu rannas Euroliiga superfinaalis.


Vutikoondise kevadised mängud on peetud, nüüd on Eesti pallimängusõprade fookus vähemalt ajutiselt korvpallil. Klubitasandil on viimasel ajal hästi esinenud Tallinna BC Kalev/Cramo, kes võitis Vene, Soome, Rootsi, Kasahstani, Tšehhi ja Läti ühisliigas igipõlist rivaali Riia VEF-i ning on pääsemas play-off'i faasi. Mäng Riia korvpallihallis oli tähelepanuväärne sellegi poolest, et just seal alustab Eesti meeskond septembris Euroopa meistrivõistluste alagrupikohtumisi.

 

Fännidel on Eestist Riiga kiire ja odav minna, sestap on kõik Eestile eraldatud EM-piletid ära müüdud. Riialased arvavad, et Eesti-Läti mängule tuleb eestlasi koguni rohkem kui lätlasi. Sest olgu korvpall Lätis kui populaarne tahes, jäähokile ikkagi vaatajanumbrites vastu ei saa. Leedus on korvpall jumal, seal ei tohi selle ala kohta ühtki paha sõna öelda. Üks telekommentaar olevat midagi mittekiitvat sõnanud, kui ta aga tunni aja pärast koju sõitma hakkas, leidis autoaknad sisse lööduina.


Suvi tuleb, võimutsema hakkavad kergejõustik, tennis jms. Tennises tõusis Kaia Kanepi pärast edukat Miami turniiri maailma edetabelis koha võrra ja on nüüd WTA 50-s. 900 000 dollari suuruse auhinnafondiga Miami turniiril võitis Kaia esmalt Kanada mängijat Francoise Abandat (WTA 235.), seejärel alistas maailma 31. reketi, USA-d esindava Varvara Leptšenko, ja kaotas siis kolmandas ringis kunagisele maailma esireketile, taanlanna Caroline Wozniackile. Miami turniir näitas, et Kanepi opereeritud kannakõõlused kannatavad treenida ja võistelda, loodetavasti on Kaia vorm tänavuse teise Grand Slami turniiri US Openi eel tõusuteel.


Lõpetuseks – Eestil on nüüd purjetamises Euroopa juunioride meister. Pärnu noormees Keith Luur võitis selle tiitli Hispaanias Palamoses EM-i Zoom8 klassis. Keithi tuleb eriti kiita mitmekülgsuse eest, sest ta tuli tänavu jääpurjetamise Ice Optimist klassis ka noorte maailmameistriks!

 

Enn Hallik,


Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo