Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Neil päevil lõppes Tallinnas maailma üks suuremaid ja esinduslikumaid trikispordivõistlusi Simple Session. Kui seniajani peeti seda Saku Suurhallis, siis juba soliidsesse ikka ehk 15. korralduskevadeni jõudnud popp ja noortepärane sport jõudis peakorraldaja Mario Kalmre vedamisel nüüd Tallinna uude multifunktsionaalsesse Tondiraba halli.


Väide, et Simple Session on BMX-ratturite ja rulasõitjate üks kõrgema tasemega võistlusi Euroopas ja arvatavasti maailmaski, sai tõendust faktiga, et kohal olid selle ala valitsejad ja kahe ala finaalidesse ehk veerandsaja parema sekka pääses vaid üks eestlane, rulasõidus 21. koha teeninud Aleksandr Tubin. Rulasõitjate kolmeks paremaks osutusid prantslane Robin Bolian, hispaanlane Danny Leon ja venelane Igor Kaldikov. Esikümnes oli veel venelasi, ameeriklasi, hollandlasi ja taanlasi.


BMX-ratturitest sooritas kõige efektsemalt trikke kanadalane Drew Bezanson, jättes teiseks kaasmaalase Mike Varga ja kolmandaks mehhiklase Kevin Peraza. Esikümnes oli veel viis ameeriklast, inglane ja venelane.


Järgmist Simple Sessionit tuleb nüüd oodata terve aasta, ja loodetavasti vahepeal Eestis sel spordialal arenetakse, igatahes on lausa moeasi, et igasse linna ja küladessegi jõukohaseid triki-spordirampe ehitatakse ning seal igasuguseid sõiduriistu katsetavaid (ning mõnikord ka valusasti haiget saavaid) noori näeb.


Algamas on eestlastele ajast aega tähtsa suvespordiala sõudmise hooaeg. Eesti sõudetipud olid üsna suure seltskonnaga peatreeneri Matti Killingu käe all harjutamas Horvaatias Skradini väikelinnas, enne kojusõitu osaleti kontrolliks Zagrebis Horvaatia lahtistel meistrivõistlustel ja seal sai Eesti meeste neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Sten-Erik Anderson ja Allar Raja esikoha. Prooviti end ka kahe- ja ühepaatidel, treenerile jätsid hea mulje nii Andrei Jämsä ja Kaur Kuslap kui noored Geir Suursild ja Joosep Laos.


Sõudjate algav hooaeg on tähtis selle poolest, et vaja oleks 2012. aasta sügisest, kui Londoni olümpia neljanda koha kõrval võideti Euroopa meistrikuld, kestev medalipaus lõpetada. See tähendaks riigipoolset finantsabi, võimalusi nii laagrites ja võistlustel käia kui sportlastele leiba lauale ja võid-vorstigi sellele leivale. Kui tuletada meelde, siis pikem medalisadu algas Jüri Jaansoni MM-autasudega 1980-ndate lõpus ja päädis meeste ning neljapaadi MM- ja EM-medalitega uue aastatuhande esimesel kümnendil. Lisaks sekka üks Kaisa Pajusalu naiste ühepaadi pronks.


Tähtsal hooajal ületasid Eesti sõudjad nii mõnegi isikutevahelise vastuolu, neljapaati istutati taas kõige tugevamad mehed ja seati eesmärgiks tuua kas EM- või MM-medal ning võita Eestile 2016. aasta Rio de Janeiro olümpia neljapaadivõistluse osalejapilet. Teise pileti loodavad eestlased teenida kahepaatidel ja ega Kaisa Pajusalugi olümpiaunistusest loobunud ole.


Huvitavaid ja tähtsaid võistlusi on sportlastel ees palju. Näiteks tulevad sel suvel Bakuus esimesed Euroopa mängud, millest enne kui need peetud, veel väga aru ei saada, aga kuhu Eesti saab või plaanib saata 57 sportlast. Kas need on mingil määral olümpiamängudele konkurentsiks või hoopis täienduseks, ei tea. Sest toimub ju olümpia iga nelja aasta tagant, nii pikka aega on raske vormis püsida ja sestap paljud olümpial särada ei suudagi.


Igatahes on esimeste Euroopa mängude korraldaja rikas Aserbaidžan, kes teeb kõik selleks, et ennast spordi valguses esitleda. Kavas on 20 spordiala eesotsas ühe maadlusviisi sambo ja 3 x 3 korvpalliga, aga ka kõikvõimalikud võimlemis- ja veespordialad, rannajalgpall, vibulaskmine jne. Osalema oodatakse 50006000 sportlast, kinni makstakse nii sportlaste sõit Bakuusse kui sealne hotell, toitlustamine ja muu. Ning jagatakse mitte üksnes medaleid, vaid õige mitmel alal ka Rio olümpia kvalifikatsioonipunkte.


Ootame põnevusega, igatahes midagi uut sporditaevas.

 

Enn Hallik,


Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo