Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

puustaIngrid Puusta.     Foto: internet

 

Järgmiste suveolümpiamängudeni Brasiilias Rio de Janeiros on küll veel üle aasta aega, aga sportlastel on vaja osalemisõigus saada ja sellega võib üsna pea kiireks minna. Tänase seisuga on eestlastest kindla olümpiapileti teeninud vaid purjelaudur Ingrid Puusta.


Vehklejad alustasid olümpiateed viimatisel nädalavahetusel punktide kogumisega maailma karikaetappidel Pariisis ja Lõuna-Aafrikas Johannesburgis. Esialgu mitte väga lootustandvalt, sest viimastel aastatel nii MM-idel kui EM-idel medaleid kogunud Eesti naiskond põrus Lõuna-Aafrikas kohe esimeses ringis ja individuaalselt jõudis kaheksandaks vaid naiskonna noorim liige, juunioride maailmameister Katrina Lehis. Tituleeritud Julia Beljajeva, Irina Embrich ja Kristina Kuusk 32 parema sekka ei saanud.


Mehed jõudsid Pariisis seevastu võistkonnaga kuuendaks, kuid lasid end (ka kahekordne maailmameister Nikolai Novosjolov ja Eesti meister Sten Priinits) individuaalvõistlusel kohe avaringides läbi torkida. Õnneks pole veel kadunud midagi, Rios kaheksa võistkonna ja käputäie individuaalvõistlejate hulgas vehklemiseks saab terve suve punkte koguda.


Olümpiasooviga vehklevad ka Eesti meesrannavõrkpallurid, kes tulid hiljuti Leedus kontinentaalkarikasarja etapil teiseks. Kadalipp on siiski raske ja pikk, sest nüüd pääseti valiksarja neljandasse ringi, kus neljaliikmelise alagrupi kaks paremat pääseb finaalturniirile ning vaid selle võitja saab Riosse.


Võib arvata, et üks eestlane on endale olümpiakoha juba kindlustanud. See on Torontos elav Kristina Väljas, kes võitis hiljuti Hiinas koos Jamie Lynn Broderiga MK-sarja etapi ja kuulub naiste rannavolles maailma tippu. Kristina Väljase isa on pärit Hiiumaalt, ema Saaremaalt, vend Len Väljas kuulub Kanada suusakoondisse ja on MK-sarja etappidel poodiumile jõudnud.


Olümpiamõtteid liigutavad talialadegi sportlased, kuigi nende mängudeni 2018. aastal Lõuna-Koreas Peungchangis jääb praegu väga palju aega. Aga uudis, et eestlaste curling'u- ehk maakeeli jääkeeglipaar Maile Mölder ja Erkki Lill tulid segapaaride MM-il viiendaks ja loodavad selle mänguliigi olümpiakavva võtmisele, on siiski põnev.


Aprillilõpu spordiuudiste üks tähtsamaid tuli Argentiina MM-rallilt. Kõrgeimas WRC-klassis sõitvad eestlased Ott Tänak ja Raigo Mõlder läksid sinna oma vana Ford Fiestaga viimast sõitu tegema ning rohkem kogemusi hankima kui tulemust tegema, aga välja tuli nagu alati – avarii, suur ajakadu ja superralli süsteemis lõpuni veeremine. Seekord tabas Tänak lombist läbi sõites kivi, mis rebis autol ratta alt. Jätkates sõitis ta küll kiiruskatsetel neljandaid-viiendaid aegu, aga 11. kohast kõrgemale tõusta ei saanud. Juba järgmisel rallil on Tänakul all täiesti uus Ford Fiesta WRC, millest loodetakse MM-sarja kiireimat autot. Tahaks loota, et seda kiiresti puruks või järve ei sõideta.


Eestisse Ameerikast kajanud spordiuudised ütlevad, et Margus Hundile Cincinnati Bengalsi Ameerika jalgpalliliiga NFL-i meeskonda tänavuses draft'is nii tõsiseid rivaale ei palgatud, kes Hundi välja võiksid suruda, ometi on Bengalsis äärekaitsjaid koguni kuus ja nii tuleb Hundil mänguaja eest tõsiselt võidelda.


Praegu räägitakse Eestis palju 15-aastasest Tartu ujujast Kregor Zirkist, kes püstitas Moskva olümpiavõitjale Ivar Stukolkinile 32 aastat kuulunud 1500 meetri vabaujumise Eesti rekordit ületades oma 101-se mitme ujumisliigi ja vanuseklassi Eesti tippmargi. Aga seniste ässade, Euroopa meistrivõistluste medaliomanike Triin ja Martti Aljandi esimene mantlipärija on hoopis esimest aastat USA-s Lõuna-California ülikoolis õppiv ja harjutav 20-aastane Ralf Tribuntsov. Ralfi isa on korvpallitreener, vend korvpallur, Ralf ise valmistub täitma 100 meetri seliliujumises olümpia A-normi. USA ülikoolide konverentsi meistrivõistlustel läbis Ralf 100 jardi selili võistluse rekordiga 44,95, kolm nädalat hiljem tuli 4 x 100 jardi vabaujumises USA ülikoolide meistriks. Edu on saavutatav vaid ränga tööga, näiteks algab Tribuntsovi esimene treening hommikul kell 5.45. Aga noormees ütleb rõõmuga, et see on mehistumise tee.

 

Enn Hallik,


Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo