Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

janek oiglaneKümnevõistleja Janek Õiglane.    Foto: delfi.ee

 

Kehvad ajad öeldakse olevat selle poolest head, et nende järel tulevad paremad. Millal tulevad, ei saa optimistlikult tulevikku vaatajad öelda, aga kunagi kindlasti.


Eesti spordis jõudiski suhteliselt lahjade kuude järel see hea aeg nüüd kätte. Ilusaid võite ja medaleid tuli mitmelt spordialalt, mitmest võistlussarjast ja maailma igast kandist.


Suurim spordivõistlus käib praegu Koreas, kus peetakse tudengite maailmamänge ehk universiaadi. Tegemist on väikese olümpiaga, kus näitavad end need, kes järgmisel suvel Rio de Janeiro olümpiamängudelgi vähemalt osalejate, kui mitte tegijate seas.


Eesti on teeninud universiaadil neli medalit. Kuldmedaliga odaviskes rõõmustas kuu aja pärast Pekingis toimuvaks MM-iks valmistuv Tanel Laanmäe. 81.71 oli vise, mis andis visalt tervisehädasid trotsivale Laanmäele õiguse tõusta poodiumi kõrgeimale astmele ja panna kõlama Eesti hümn.


Hõbemedali teenisid judo absoluutkaalus Juhan Mettis ja 3000 meetri takistusjooksus Kaur Kivistik, pronksi epeevehkleja Nelli Paju. Mis viimasesse puutub, siis on Eesti naisvehklejate tase sedavõrd kõrge, et maailma tipus Paju on, aga Eesti koondisse ta ei mahu.


Rõõmustavalt lõppesid Tallinnas Kadrioru staadionil peetud Euroopa kuni 23-aastaste kergejõustiklaste meistrivõistlused. Tase oli väga kõrge, osales palju täiskasvanute EM- ja MM-medaliste, Eesti osaks oli kuni viimase päevani rõõmustada viiendate-kuuendate kohtade üle. Kuni viimasel võistluspäeval pani kodupubliku ees sellele võistlusele kauni punkti kümnevõistleja Janek Õiglane. Vändrast sportlikust perest pärit Janek oli kümnevõistluse avapäeva järel kaheksas, aga näitas külma närvi teisel päeval, realiseeris end oma trumpalal odaviskes, tegi taktikaliselt õigeid otsuseid lõppalal 1500 meetri jooksus ning tõi Eestile kodupubliku ees pronksmedali! Tema vaimu kiitsid ka maailmameister Tomas Dvorak ja olümpiavõitja Erki Nool. Spetsialistid arvavad, et Ameerikas õppiva Maicel Uibo järel on just Janek Õiglane Eestile läbi aegade nii palju au ja kuulsust toonud (Aleksander Klumberg-Kolmpere kui esimene maailmarekordiomanik, Rein Aun Tokio 1964 OM-hõbe, Erki Noole võit Sydney olümpial) kümnevõistluse järgmine täht.


Üle päris pika aja rõõmustas oma poolehoidjaid ka rallimees Ott Tänak. Koos kaardilugeja Raigo Mõlderiga tehti võimsaimas WRC-klassis vaimustav etteaste MM-sarja kuuluval Poola rallil, võites koguni kuus kiiruskatset (Volkswagenite valitsusajal neid Fordiga edestada on tubli tegu!) ja lõpetades ralli kolmanda kohaga. Ühe korra on Tänak MM-etapil autasustamispoodiumile tõusnud varemgi, aga siis vastaste katkestamise ning muu ebaõnne abil. Nüüd tuli poodiumikoht enda julge ja täpse sõiduga. Mis aga tähtsaim  seni tehnika- ja sõiduvigadega katkestamisi korjanud Tänaku positsioon M-Spordi meeskonnas tugevnes.


Samuti said pika pausi järel medali kaela Eesti sõudjad – 2012. aasta olümpia neljanda koha järel Euroopa meistreiks tulnud, nüüd kolme aasta järel taas ühte neljapaati istunud Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä tulid maailma karikavõistluste Luzerni etapil Saksamaa ja Uus-Meremaa järel pronksile ning vaatavad positiivselt augusti lõpus toimuva MM-regati poole.


Üks kena fakt sellesse medaliritta veel. Nimelt loobus Eesti praegune parim jalgpallur, Saksamaal Augsburgi klubis mängiv Ragnar Klavan Inglismaa Premier liiga kuulsa Evertoni pakkumisest. Inglismaa tippliiga on küll Klavani ammune unistus, Evertonis tõusnuks ta palk kordades, aga Klavan ei olnud nõus minema klubist, kus talle ja perele väga meeldib ning kus ta on keskkaitsjana üks põhimängijatest, raha pärast unistuste liigasse varumeheks ehk pingipoisiks. Au spordimehele!


Kõik pole muidugi kuld ka hetkel heas seisus Eesti spordis. Nii pääses küll Wimbledoni tenniseturniirile rohkem eestlasi kui eales varem, aga viie peale koguti vaid üks mänguvõit (Jürgen Zopp esimeses eelringis). Nii Kaia Kanepi, Anett Kontaveit kui kaks noortennisisti langesid juba esimeses lahingus.


Paremini ei läinud ka Eesti jalgpalliklubidel eurosarjades. Üllatas Nõmme Kalju, alistades tugeva Kasahstani klubi Aktobe ja omades nüüd järgmiseski ringis, kus vastas Luksemburgi klubi, häid väljavaateid, aga Levadia, Flora ja Sillamäe Kalev esinesid alla võimete ning peavad nüüd piirduma Eesti liiga ebaühtlase tasemega vastastega.

 

Enn Hallik,


Pärnu Postimees

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo