Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Anett Kontaveit

Anett Kontaveit. Pilt: anettkontaveit.ee

 

Eesti noor tennisist Anett Kontaveit (21) esines Bieli WTA turniiri järel, kus ta koguni finaali jõudis, väga edukalt ka Stuttgardi 700 000 dollari suuruse auhinnafondiga WTA turniiril. Paraku kujunes neiu kojulend ekstreemseks: Tallinna kehvade ilmastikutingimuste tõttu suunati Air Balticu lend Riiga, kus maandumisel mattus lennuki salong paksu suitsu ja reisijad, Eesti tennisetäht nende seas, pidid ummisjalu liugteed pidi evakueeruma. Õnneks keegi viga ei saanud, aga seik andis siiski märku, et palju reisivate sportlaste amet pole päris riskivaba.

 

Anett pidi Stuttgardis alustama kvalifikatsioonist, kus alistas järjest enda paremusklassi ehk maailma esisaja lõpu mängijad Katerina Bondarenko, Antonia Lottnari ja Lucia Hradecka. Põhiturniiri esimene vastane Ana Konjuh oli samast mastist, järgmised juba hoopis tugevamast puust. Teises ringis alistas Kontaveit WTA reitingu 34. mängija Jekaterina Makarova ja seejärel korraliku üllatusena ka maailma kuuenda reketi Sabine Muguruza! Avageimis oli Kontaveit veidi kohmetu ja kaotas 2:6, teises sai end käima ja pööras kiire lõppmängu enda kasuks, kolmandas oli nimekas hispaanlanna juba murtud ja kaotas koguni 1:6. Selle võiduga tõusis Kontaveit WTA reitingus oma senise karjääri kõrgeimale, 65. kohale.

 

Veerandfinaal oli maiuspala, sest Kontaveitile astus vastu äsja meldooniumi kasutamise eest pooleteistaastaselt „dopingupuhkuselt“ naasnud kunagine maailma esimängija venelanna Maria Šarapova. Ootus, et noor leegitsevate silmade ja tohutu tahtejõuga talent veidi roostes staari murrab, siiski tõeks ei läinud, Šarapova kogemus jäi (veel) peale 6:3, 6:4. Aga pressikonverentsil tunnustas Šarapova oma noort konkurenti, kes olla ta tugeva surve alla pannud.

 

Teine Eesti sportlane, kelle esinemist aprilli viimasel nädalavahetusel kodumaal pöidlad peos jälgiti, oli rallimees Ott Tänak. Koos kaardilugeja Martin Järveojaga sõideti MM-sarja kuuluval Argentiina rallil tõusvas joones ning lõpetati pjedestaali kolmandal astmel alkoholivaba šampust pritsides. Võitis belglane Thierry Neuville, teine oli britt Elfyn Evans. Kokkuvõttes on MSpordi meeskonnas Ford Fiestal sõitev Ott Tänak nüüd 48 punktiga neljas. Juhib Oti meeskonnakaaslane neljakordne maailmameister Sebastien Ogier (88 punkti), teine on soomlane Jari-Matti Latvala (75) ja kolmas Neuville (54).

 

Argentiina ralli eel ütles Tänak fännide liigsete lootuste vähendamiseks, et sel rallil leidub alati kive ja muid asju, millele otsa sõita, aga suutis suuri riske mitte võttes terve autoga finišisse jõuda. Ralli esimesel päeval oli ta tihedas konkurentsis kuues, teisel tõusis kolmandaks ja kolmandal rallipäeval suutis pjedestaalikohta hoida. Kõrgemale tõusmist takistasid vajakud auto seadistustes, mida ralli käigus Oti näpunäidete järgi siiski osaliselt parandati. Tuli ka kolm katsevõitu.

 

Autoralli on riski, meisterlikkuse ja õnne sümbioos. Juhtuda võib igaühega (nii keeras Argentiinas üks favoriitidest Kris Meeke viimasel katsel auto seitse korda üle katuse), aga ei saa jätta märkimata, et viiest seni peetud etapist neljal pjedestaalile jõudnud Tänak on muutunud tunduvalt külmaverelisemaks ja nüüd tulevad MM-sarjas talle teekatetelt sobivamad Portugali, Itaalia, Poola ja Soome rallid. Ükskord peab Ott rallivõidu ka Eestisse tooma!

 

Eestis on jahedus küll tasapisi taandumas ja kevad ka spordis oma võimu võtmas, ometi tulevad veel viimased talispordiuudisedki. Eesti Eesti meeste hokikoondis mängis soomlase Jussi Tupamäki juhendamisel PõhjaIirimaal Belfastis maailmameistrivõistluste 24.-29. koha turniiril. Maksimumeesmärk oli muidugi tõusta järgmiseks aastaks üks tase kõrgemale, miinimumsoov mitte veel madalamasse  liigasse kukkuda. Miinimum õnnestus: kaotati küll nii Leedule, Jaapanile kui Suurbritanniale, aga võideti Horvaatiat ja Hollandit ning jäädi 27. kohaga sellesse liigaklassi püsima. Riigi kohta, kes saab oma meistrivõistlusteks kokku ei rohkem kui vaid kolm meeskonda (!) ning otsib Eesti passiga koondisemehi peaaegu kümne riigi hokiliigadest polegi ehk väga paha.

 

Kehvasti läks aga Eesti jääkeegli curlingumängijatel Maile Mölderil ja Erkki Lillel, kes Kanadas peetud segapaaride MM-il playoff’i ei pääsenud ning seega muutus eestlaste 2018. Aasta taliolümpiale pääs üsna problemaatiliseks.

 

Eesti pallimängukoondistest seisab kõige põnevam suvi ees võrkpallureil. Juba mai viimasel nädalal seisavad Eesti rahvusmeekonnal ees MM-valiksarja Euroopa tsooni teise ringi mängud Kosovo, Montenegro, Ungari ja selle valikgrupi favoriidi Venemaaga. Grupi võitja pääseb otse sügisesele MM-finaalturniirile, teise koha omanikul seisab ees veel üks turniir ainsale viimasele vakantsele MM-piletile.

 

Juuni esimesel nädalal teevad Eesti võrkpallimehed debüüdi Maailmaliigas, kuhu nii kaua püriti ja nüüd Euroopa liiga võitmisega koht teeniti. Kolmandas tugevusgrupis on esimesel turniiril Montenegros vastasteks kohalike kõrval Hiina Taipei ja Tuneesia, nädal hiljem võõõrustatakse Tallinnas Katari, Kreekat ja Venezuelat.

 

Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo