Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Screen Shot 2017 09 06 at 9.06.52 PM

Kaia Kanepi pärast võitu.

 

New Yorgis praegu peetaval tennise Grand Slam sarja kuuluval US Openi turniiril on üks kuumemaid nimesid eestlanna Kaia Kanepi.

 

Viis aastat tagasi maailma ehk WTA edetabelis 15. olnud ja vaatamata noorukese Anett Kontaveiti esiletõusule (võitnud tänavu WTA turniiri, WTA 28.) endiselt Eesti läbi aegade parima tennisemängija aupaistet omav Kanepi oli kaks viimast aastat hädas kannakõõluste ja mononukleoosiga, kukkus maailma edetabelis  esiviiesaja taha ja ta karjäär tundus olevat lõppenud.

 

Kanepi jalutas koeraga, lustis Soomes autoga jäärajal, aga tuli siis ühtäkki otsusele – ravin end terveks ja proovin veel kord kõvasti tennist mängida! Füüsist aitas tugevdada kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter, tennise poole pealt tuli appi venelannast endine tippmängija Alina Židkova. Kaia tervis pidas vastu, puhanud vaim ihkas järjest enam lahingut. Kanepi võitis väikese 25 000 dollarise turniiri Saksamaal ja käis vastastest kergelt üle 15 000 dollarise  auhinnafondiga suveturniiril Pärnus. Wimbledoni murul tuli Kanepil küll piirduda eelringidega, aga nüüd New Yorgis on ta imet teinud, jõudes koguni veerandfinaali ehk kaheksa parema sekka!

 

Kolmest eelringist alustanud Kanepi on US Openi ajaloos üldse teine, kes kvalifikatsioonist alustanuna veerandfinaali jõudnud (eelmine 1981). Kanepi teenis kaheksa parema sekka jõudmisega 470 000 dollarit ja tõusis üheainsa turniiriga WTA 418. kohalt 110. kohale! Huvitav ajalooline fakt on seegi, et Louis Armstrongi nimeline väljak, kus Kanepi kaheksandikfinaalis venelanna Darja Kassatkinat 6:4, 6:4 võitis, läheb just selle mängu järel renoveerimisele, seega pani eestlanna sellele platsile punkti. Kanepi jõudis Grand Slam turniiridel veerandfinaali kuuendat korda (varem kaks korda Pariisis ja Wimbledonis, üks kord US Openil), nelja parema sekka saada pole seni õnnestunud. Ehk nüüd, kui vastu tuleb kas Elina Svitolina või Madison Keys?

 

Aga imeline on Kaia Kanepi võitude rida New Yorgis juba nüüd. Põhitabelis  alistas ta kõigepealt 2010 French Openi võitja Francesca Schiavone, teises ringis tugeva belglanna Yanina Wickmayeri, kolmandas mängus WTA 45. reketi jaapanlanna Naomi Osaka, ja 16 seas Darja Kassatkina.

 

„Naeratus ei taha mu näolt lahkuda,“ ütles õnnelik Kanepi ajakirjanikele. „Ma poleks paar kuud tagasi ilmaski uskunud, et olen praegu siin, kus olen.“

 

Aga Eesti spordil on üleüldse viimased nädalad lausa erakordselt õnnelikud olnud.

 

Alustagem sellest, et toreda tagasituleku tegi ka 2006. ja 2013. aasta  raskekaalumaadluse maailmameister ja 2012. aasta olümpiahõbe Heiki Nabi. Vigastused välja ravinud ja treenerit vahetanud Nabi võitis Pariisis peetud MM-il seekord hõbeda. Medalile oli lähedal ka Eesti parim naismaadleja Epp Mäe, kes kaotas napilt poolfinaali ja pidi leppima viienda kohaga.

 

Suurt rõõmu tegi trikisuusataja Kelly Sildaru, kes on nüüd 15-aastasena piisavas eas, et 2018. aasta veebruaris peetavaks taliolümpiaks punkte koguda. Rivaalid on seda juba mitmel maailma karikavõistluste etapil teinud, Kelly lülitus MK-sarja nüüd Uus-Meremaal, ja tegi kohe selgeks, kes on valitseja. Oma leivaalal pargisõidus sai Sildaru kindla esikoha, kirjutas olümpiatabelisse maksimumpunktid ja tõusis hoobilt 17. kohale (OM-ile lastakse 24 sportlast).

Pigem prooviks kui suure sooviga tegi Kelly UusMeremaal kaasa ka rennisõidus ja oli sealgi üllatusena teine!

 

Eesti võrkpallimeeskond küll Poolas Gdanskis Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri alagrupis võidurõõmu ei maitsnud, aga võitles vahvalt nii naaber Soome (kaotati 2:3) kui võrkpalli maailmariikide Serbia (juhiti 2:1, kaotati 2:3) ja valitseva maailmameistri Poolaga (küll 0:3, aga kõik geimid olid tasavägised). Eesti meeskond sai kokkuvõttes 13. koha, aga oli rahvusvahelise meedia üks lemmikuid. Põhjuseks nii meeste hingestatud mäng kui eriti kodunt Gdanskisse sõitnud fännide kaasaelamine. Fänniarmee suuruseks hinnati kuni 2000 hinge, kõik olid sinimustvalgetes toetajasärkides, laulud, lipud ja möll olid vägevad! Nii võideldakse isamaa eest, kommenteerisid hiljem ühistööd rahvusmeeskonna mängijadki.

 

Hea töö tegid viimasel nädalal ka Eesti koondise jalgpallurid. Maailmameistrivõistluste valiksarjas mängiti esmalt Kreekas ja kuigi ise ühegi vastase värava suunas tehtud löögini ei jõutud, ei lastud ka enda puuri ühtki palli lüüa ning tuldi koju väärtusliku viigipunktiga.

 

Vaid paar päeva hiljem kohtuti kodus Küprosega ja mindi teise väikeriigi käest võitu noolima. 0:0 püsis vaatamata Eesti domineerimisele esimese üleajaminutini, siis suutis Mattias Käit president Kersti Kaljulaidi silme all kodumeeskonna 1:0 võidule viia. Nüüd seisavad MM-sarjas ees veel mängud Gibraltari ning Bosnia ja Hertsegoviinaga.

 

Ning lõpuks – Ameerika jalgpalli meeskond Indianapolis Colts andis profiliiga NFL põhihooajaks 53 mängija seas üles ka tänavu Coltsiga kaheaastase lepingu sõlminud äärekaitsja Margus Hundi. Eestlastel nii ühel kui teisel pool ookeani on põhjust sedagi spordiala jälgida.

 

Enn Hallik 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo