Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

MaicelUibo14thIAAFWorldAthleticsChampionshipsfLlJ4EUpJZll

Maicel Uibo vasakul

 

Sisekergejõustiku maailmameistrivõistlused Inglismaal Birminghamis on möödanik, aga seal seitsmevõistluse pronksmedaliga üllatanud Maicel Uibo nimi püsis Eestis pikalt fookuses.

 

Asi oli natuke ummikus, sest Eesti Olümpiakomitee reeglid ütlesid, et suvel õues tehtava kümnevõistluse medalid on riikliku toetuse kõlblikud, hallis toimuvad seitsmevõistlused pole aga olümpiaala ja toetust ei vääri. Nii aitas Eesti riik Bahamal ja USAs resideeruvat Uibot seni vaid C-kategooria 600-eurose kuupalga ja 400-eurose olümpiaettevalmistustoetusega. Raha, mille abil mitmevõistluse maailma tippu kuuluv mees tippsporti ei tee.

 

Aga Eesti spordiüldsus tõusis eesotsas kergejõustikujuhtidega tagajalgadele ja nõudis, et väärt medali võitnud Uibole tehtaks erand. Tehtigi – EOK määras Uibole kuni augustis Berillinis peetavate Euroopa meistrivõistlusteni kuus 1600 eurot sportlaspalka ja 1400 eurot ettevalmistusraha. Eesti Kergejõustikuliit näitas üles veel suuremat usaldust, lisades omalt poolt tuge ja tõstes Uibo kuutoetuse A-kategooria taseme ehk 2500-eurose palga ja 2200- eurose ettevalmistusrahani. Loodame, et materiaalne ja moraalne tugi toimivad. 

 

Nende ridade kirjutamise ajal sajab Eestis küll laia lund, nii mõnigi veoauto ja liinibuss on nagu sügaval talvel kraavis maandunud, aga kergejõustik seab juba suveplaane. Kettamehed Gerd Kanter ja Martin Kupper valmistuvad Euroopa meistrivõistlusteks, kaks suve tagasi Rio olümpial laineid löönud maratoonaritest kolmikõed Liina, Lily ja Leila käivitasid järgmisele olümpiale mõeldes projekti „Trio to Tokyo“. 

 

Jalgpallile, paistab, ilm ei loe. Eesti meistrivõistlused algasid veebruaris käreda pakase ja jääst kõlisevate platsidega. Tõsi küll, niipalju tuli mõistus pähe, et esimesed voorud mängiti Tallinna sisehallis. Kui aga suur suvi käes, teeb Eesti Jalgpalliliit meistrivõistlustel paljudele mõistetamatu viienädalase pausi, põhjuseks see, et kõik vaatavad ju Venemaal peetavat MM finaalturniiri.

 

Eesti vutikoondis pidas 2018. aasta esimesed sõprusmängud. Turneel viigistati Jerevanis 0:0 Armeeniaga, seejärel jäädi Tbilisis kiirete grusiinide surve alla ja kaotati üsna abituina 0:2. Selles mängus sai 100 koondisekohtumist täis eestlaste viimaste aastate keskväljadirigent ja karistuslöökide spets Konstantin Vassiljev. Järgmised rahvusvahelised kohtumised on Eestil Leedu ja Marokoga.

 

Eesti vist kõigi aegade kuulsaim või kõrgeimale tõusnud jalgpallur Ragnar Klavan on praegu Liverpooli klubiga Inglismaa meistriliigas kolmandal kohal, aga kahjuks pole Viljandist pärit keskkaitsja seisud eriti roosilised. Lugu nimelt selles, et Liverpool ostis läbi aegade kalleima keskkaitsja Virgil van Dijki, terved ja vormis on teisedki Klavani konkurendid Liverpooli kaitsesektsioonis ning praegu pikalt pingile või koguni tribüünile pagendatud eestlast võib oodata klubivahetus.

 

Võrkpallurite olukord tundub praegu olevat helgem. Mulluse hullumeelse koondisesuve järel teevad mitmed mehed välisklubides häid esitusi. Võib vist öelda, et nii palju eesti mehi pole korraga nii kõrgel olnudki! Nii pääses Itaalia tippklubis Trentinos mängiv ja sageli suurimaks punktitoojaks osutuv Renee Teppan Euroopa Meistrite Liigas kuue parema sekka, Belgia Maaseiki meeskonda esindav Timo Tammemaa jõudis samas liigas play-offi, Türgi Ankara klubis palliv Oliver Venno oli tugevuselt kolmandas eurosarjas poolfinaalis. Prantsusmaa ühes paremas meeskonnas Paris Volley temporünnakuil palle põrandasse kõmmutav Ardo Kreek ootab klubi finantsprobleemide lahendumist, misjärel noolitakse taas Galliamaa medalit.

 

Talispordile tõmmati Eestis jutt alla läinud nädalavahetusel Otepääl. Selgitati Eesti meistrid nii suusahüpetes, kahevõistluses kui laskesuusatamises. Kokkuvõttes võib öelda, et tulevik pole just eriti kiita. Võib juhtuda, et järgmisel aastal esindab Eestit vaid üks kahevõistleja, tänavu MK-sarjas 19. koha saanud Kristjan Ilves. Teised (Karl-August Tiirmaa, vennad Pihod) plaanivad tagasitõmbumist. Suusahüpetes ohustas noori poisse võistluskaalust 14 kilo raskem ekshüppaja Kaarel Nurmsalu, naiste laskesuusatamises võttis noorte proffide seas taas medali ammu loobunud Eveli Saue, meeste 40-le lähenevad tipud võivad püssi ja suusad varna riputada...

 

Aga võib-olla tuleks talispordi taandumist rahulikult võtta? Ennustavad ju klimatoloogid, et õige pea on Eestis käes talved, mil ka nädala või kahese eksootilise lumevaiba üle hästi rõõmsad oleme.

 

Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo