Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

FOTO5962 large

Igapäevaselt töötab Rait Ratasepp juristina. Foto: raitratasepp.ee

 

Eesti jalgpalli esindusmeeskond on küll igati tubli ja püüdlik, aga seis uues UEFA Rahvuste Liigas kippus siiski piinlikuks – kolmes esimeses mängus Kreeka ja kaks korda põhjanaabri Soome vastu tuli leppida 0:1 kaotusega. Publik küsis õigustatult, et millal saavad otsa need võitluslikud ja ilusad kaotused, millal lõpuks ometi löövad ka eestlased värava ja kustutavad punktitabelis oma rea peal seisva nulli? 

 

Esmaspäeval Tallinnas Lillekülas see juhtus, kui Eesti rahvusmeeskond lõi kunagisele Euroopa meistrile Ungarile kolm väravat, lasi ka enda puuri kolm palli ja sai 3:3 viigi eest tabelisse silma kirja. Kui seda mängu vaid paari sõnaga kommenteerida, siis üritasid peatreener Martin Reimi hoolealused mängida pigem ründavat kui aeglast, konservatiivset ja oma värava ette „bussi parkivat“ (nii öeldakse lauskaitse kohta) jalgpalli. Tuli välja päris huvitav. Kahju vaid, et heale ilmale vaatamata oli omasid toetavat publikut napilt.

 

Üks põhjus, miks punktiarve end nii kaua oodata lasi, võis olla selles, et Eesti hetke kuulsaim vutimees, Itaalia kõrgliigas palliv keskkaitsja Ragnar Klavan on vigastatud, keskväljadirigent ja karistuslöökide spets Konstantin Vassiljev aga Poola klubis diktaadile allumatuse eest pagendatud koolipoistega mehitatud kuuendasse liigasse ning seega tänavu vähe tippvutis  osalenud.

 

Hiljuti pani vähemalt Eestis rahva taas endast kõnelema üks heas mõttes hullumeelne sportlane, ultratriatleet Rait Ratasepp. Mees üritab nihutada inimvõimete piire, seekord võttis ta ette ürituse läbida 20 järjestikusel päeval täispikk triatlon (3,8 km ujumist, 180 km rattasõitu, 42,195 km jooksu). Mees tuli Kanaari saartel kannatusterohke ettevõtmisega toime, olles läbi ajaloo kuues inimene, kes 20 „raudmeest“ jutti tegi, püstitades ühtlasi eelmisest maailmarekordist 13 tundi ja 20 minutit parema tippmargi. Vähe sellest, kui pooled tosinatunnistest triatlonipäevadest selja taga, laskus Ratasepp ühele põlvele, ulatas teda saatnud kihlatule sõrmuse ja palus ta sealsamas Lanzarotel endale naiseks!

 

Teisestki raudmehest on jälle põhjust juttu teha. See  on kulturist Ott Kiivikas. Veerand sajandit oma keha vorminud, Euroopa meistriks tulnud ja arvukalt ravusvahelisi muskli-ilu võistlusi võitnud Kiivikas tuli 20. ja viimast korda Eesti meistriks. Viimast korda seepärast, et pani oma amatöörikarjäärile punkti. Nüüd plaanib 41-aastane Kiivikas veidi pausi pidada ja seejärel proovida end elukutseliste kulturistide seas. Muide, droogiderohke ala mees Kiivikas oli Eesti Olümpiakomitee sportlaskomisjoni ja täitevkomitee liige ja teda tuntakse kui dopinguvastase  võitluse üht eestvõitlejat.

 

Aga nüüd noortest. Meeldiva üllatuse tegi sõudjate Jüri (MM-kuld, kahekordne olümpiahõbe) ja Tatjana (Hea Tahte Mängude võitja) Jaansoni tänavu 18-aastaseks saanud tütar Greta Jaanson, kes tuli Argentiinas Buenos Aireses noorte olümpiamängudel sõudmise ühepaadil pronksile. Ütles, et haiguste järel tuli medal küll üllatusena, aga siiski täitus suur soov seista Eesti lipuga tiitlivõistluste pjedestaalil.

 

Noorte sekka on veel põhjust arvata ka 23-aastast tennisisti Anett Kontaveiti, kes jõudis mäletatavasti oma Aasia-turneel Wuhanis WTA turniiri finaali ja jäi Pekingis kolmandas ringis pingelises lahingus alla endisele maailma esireketile Caroline Wosniazkile. 

 

Väike lihasevenitus ja külmetus sundisid Aneti kodusele ravipausile, seejärel jätkas ta sügist Moskva WTA turniiriga, kus alistas avaringis Venemaa verinoore tähe Potapova.

 

Kui Kontaveidiga on kõik nii füüsilises, mentaalses kui oskustelt hästi, siis Eesti endise esitennisisti Kaia Kanepiga paraku mitte. Hiljuti teatas WTA edetabeli 60. mängija Kanepi, et US Openi ajal ja järel taas tunda andnud vigastused nõuavad pikemat ravi ja seepärast tunnistab ta tänavuse hooaja lõppenuks.

 

Nüüd aga on Eesti spordipublik autoralli maailmameistrivõistluste Kataloonia ralli ootuses. See peetakse oktoobri viimasel nädalavahetusel ja kuigi Ott Tänak ning Martin Järveoja kogesid viimati Walesis valusat ebaõnne, pole nende teoreetiline võimalus saada kaela maailmameistri kuld veel kustunud. Hyundai sõitja Thierry Neuville ja MSporti esindav Sebastien Ogier on küll mitmekümne punktiga ees, aga kõik rivaalid tunnistavad, et WRC-sarja kiireim mees on praegu siiski eestlane! Ja kõik võib veel juhtuda.

 

Walesis valitses Tänak rallit peaaegu lõpuni, siis aga lõhkus oma Toyota põhjakaitse (liiga julge hüpe ja karm maandumine? liiga nõrk auto?), autol jooksid õlid maha ja oligi kõik. Kusjuures see põhjakaitse lugu juhtus Toyotaga tänavu juba kolmandat korda!

 

Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo