Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

240px 2017 09 30 COC Klingenthal Artti Aigro

Artti Aigro

 

Eestis avati just neil päevil Otepääl esimene ületalvelumest suusarada, aga mujal võib lumest ja jääst veel vaid unistada. Ometi on talispordihooaeg eestlastele nii kaugemal kui kodukamaral alguse saanud. Ja päris meeldivalt. 

 

Tallinnas Tondiraba jäähallis peeti kurlingu (nii lubavad keeleinimesed nüüd curlingut ehk jääkeeglit kirjutada) Euroopa meistrivõistlused. Eesti nais- ja meeskond mängisid vastavalt senisele reitingule B-divisjonis ehk seega maailmajao 11.-20. kohale. Ja Eesti naised Marie Turman, Kerli Laidsalu, Heili Grossmann, Erika Tuvike ja Liisa Turman võtsid võimalikust peaaegu maksimumi. Alistasid mitu profitiimi, jõudsid B-liiga finaali, kus kaotasid alles viimase napilt viskega Taanile, ja teenisid järgmiseks aastaks koha maailmajao meistrivõistluste eliitdivisjonis.

 

Meeskond, kus kapteniks Erki Lill, esines samuti vahvalt. Kui mullu oldi C-divisjoni kukkumas, siis nüüd pääseti B-liigas play-offi, oldi samuti kõrgemasse liigasse tõusu lootuses, aga jäädi siiski jagama viiendat kohta. Seega on palju kasu olnud Rootsi treenerist, kolme aasta tagusest maailmameistrist. Mis aga samuti oluline, Tallinnas on nüüd tipptasemel (ka soe, mis mängijaile väga tähtis) kurlinguhall ja eestlane hakkab seda mõnes mõttes imelikku, aga samas väga vaadeldavat ja huvitavat ala omaks võtma. Küll need saavutusedki tulevad.

 

Rõõmu tegid talihooaja avapäevil kaks noort. Trikisuusatamise maailma tippseltskonda naasnud 16aastane Kelly Sildaru võitis Austrias Stubais oma järjekordse maailma karikavõistluste pargisõidu etapi ja seda 2018. aasta olümpiavõitja 28aastase šveitslanna Sarah Höfflini ees. Kelly ei ole oma karjääri jooksul kaotanud ühtki pargisõitu (küll on ta saanud madalamaid kohti rennisõidus ja Big Air hüpetes), aga see võit tuli üsna dramaatiliselt. Nimelt kaotas Kelly avalaskumisel suusa ja sai kirja olematud punktid. Teisel laskumisel tegi Sildaru oma trikid ära ja sellest võiduks piisas. Küll aga tõdeb ta treenerist isa Tõnis, et konkurendid on uusi trikke omandanud ja nüüd tuleb Kellylgi tipus püsimiseks need ära õppida.

 

Järgmisteks võistlusteks on enam kui aastast vigastus- ja lõikusjärgset pausi pidanud Sildarul 5.-7. detsembris USAs Copperis rennisõidu MK, nädala pärast järgneb mainekas Dew Tour. Seejärel põigatakse korraks koju ja edasi esimestele täiskasvanute maailmameistrivõistlustele Hiina.

 

Kui Sildaru edu võis loota, siis 19aastase suusahüppaja Artti Aigro 19. koht Soomes Rukal peetud esimesel MKetapil tuli kui välk selgest taevast. Polnud ju Kaarel Nurmsalu (parima eestlasena MKetapil 6. koht) loobumise järel keegi Eesti poistest lõppvõistluselegi saanud. Loodame, et üdini sportlikust perest (isa kahevõistleja, ema suusataja) noormees saavutab stabiilsuse ja lendab peagi väga kaugele.

 

Laskesuusatajate avastart on Sloveenias detsembri esimesel nädalavahetusel, kahevõistlejad ja murdmaamehed avasid hooaja nagu suuslenduridki Rukal. Murdmaameestest oli parim Raido Ränkel sprindi 36. kohaga, Eesti kahevõistlustipp Kristjan Ilves aga põrus veel hullemini. Muidu kõva hüppaja ja nõrgavõitu suusataja oli seekord hüppe järel viimane ja suusarajale ei läinudki.

 

Küll aga tulid Jaapani turneelt MKpunktidega tagasi Eesti kiiruisutajad Saskia Alusalu ja Märten Liiv. Mõlemad kuuluvad MK-sarjas B-divisjoni, aga on seal juba tegijad, jõudes esikümnesse. 

 

Lõppenud tähtsatest asjadest kütab spordirahva meeli endiselt rallimeeste Ott Tänaku ja Martin Järveoja viimane kihutamine Austraalia punatolmustel kruusateedel. Enne MM-sarja

viimast rallit oli selge, et kulla tooks vaid ime ja Ott asuski imet otsima. Jälle oli selge, et Toyota esiistmel kihutavad eestlased on kogu rallitsirkuse kiireimad mehed. Võideti ridamisi katseid, samas pearivaalid Sebastien Ogier ja Thierry Neuville tegid vigu ja olid esikümne

lõpus. Oli hetki, mil Tänak oli juba MM-sarja punktiliider, aga siis hakkasid ülikogenud Ogier ja  Neuville tabelis tõusma, Tänak tegi kulda püüdes vea ja oligi see MM tema jaoks läbi. Siiski meeskondliku maailmameistrina Toyota tiimi ridades ja nagu mullugi individuaalse pronksmedaliga. Tunnustust tuli ka rallimeeste aastalõpugalal, kus Ott Tänak tunnistati konkurentide poolt aasta kiireimaks meheks ja Martin Järveoja juba mitmendat hooaega parimaks kaardilugejaks. 

 

Rallisport on karm noateral riskimine. Võta või jäta, kui poleks Tänakul olnud nii paljusid katkestamisi, oleks Eesti mees praegu ilmameister. Aga kraave ja katuseid, kui rallimeeste kõnepruuki kasutada, tegid ju teisedki. Huvitav elu jätkub rallimaailmas juba jaanuaris Monte Carlos. 

 

Teine suur lõppenud võistlussari oli jalgpalli esimene Euroopa Rahvuste Liiga. Eesti kuulus kolmandasse tugevusliigasse, kus kaotas esmalt kaks korda 0:1 Soomele, 0:1 Kreekale ja viigistas kodus 3:3 Ungariga. Viimastes voorudes kaotasid maarjamaalased Budapestis 0:2 Ungarile ja võitsid Ateenas 1:0 Kreeka. Seisus, kus viimasest kohast enam pääsu polnud ja Martin Reim lausa seitse uut meest väljakule saatis. Kreeka oli kodupubliku ees selgelt parem, aga lõi õnnetu omavärava. 

 

Eesti kukkus C-liigast välja. Kellega järgmisel aastal madalaimas seltskonnas madistama hakatakse, pole veel selge.

 

Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo