Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

dmj2tkg0.wzp

Kaitlyn Vesterstein.

 

Minnesotas sündinud ja kasvanud Eesti juurtega mäesuusataja Kaitlyn Vesterstein (19) võistleb alates 20. novembrist Eesti lipu all, teatas Eesti Suusaliit. 

 

Kaitlyn on praegu kahes mäesuusadistsipliinis maailma 250 parema naise hulgas. Slaalomis 223. positsioonil (FIS-punkt 26,31); alpi kahevõistluses 232. kohal (FISpunkt 81,25); ülisuurslaalomis on FIS-punkt 51,12 ja koht edetabelis 287, suurslaalomis vastavalt 48,95 ja 743.

 

Kaitlyni vanaisa on 1928. aastal Otepääl sündinud Paul Vesterstein Duluth, Minnesotast, kes 2003. aastal pälvis president Arnold Rüütlilt eestluse edendamise eest USAs Valgetähe neljanda klassi ordeni. Eesti kodanik on ka Pauli poeg ja Kaitlyni isa Kirk.

 

Suusatamine näib olevat perekonna geenides, sest Kaitlyni vanaonu Karl Vesterstein oli Otepääl legendaarne Eesti mäesuusataja ja treener, kes on üles kasvatanud terve põlvkonna tolleaegseid mäesuusatajaid nagu Tuuli Truu, Rita Kroon jt. 

 

Kaitlyn pääses 15-aastaselt USA noortekoondisesse ning kolis Utah' osariiki Park City'sse, kus asub erinevate USA suusaalade ja lumelauaspordi koondiste hiiglaslik treeningkeskus, kuid pettus koondise süsteemis. 

 

„Reaalsus oli ootusest väga erinev. Tundsin pidevat survet osaleda rohkematel võistlustel kui olin suuteline,” kurtis Kaitlyn intervjuus Õhtulehele. “Ma ei saanud piisavalt treenida, sest püüdsin koguaeg lihtsalt kriteeriume täita. 14-15aastastele noortele oli too stressikogus liiast, ainult kaks tüdrukut seitsmest said hakkama.“

 

Kaitlyn jätkas: „See oli nagu vabrik. Pluss ülikallis (koondiseaasta maksab keskmiselt $20,000). Mida ma vastu sain, polnud seda raha väärt. Jah, saime lahedaid kogemusi ja Euroopas võistlemas käia, aga kõik kellega rääkinud olen, jagavad mu arvamust.”

 

Kaitlyn on mäesuusatamisega tegelnud pea sünnist saadik – esimest korda pandi talle suusad alla 3-aastaselt ning juba aasta hiljem osales ta kodulinnas Duluth’is Spirit Mountain’il oma esimesel võistlusel. 

 

Hiljem Minneapolises elades oli tema treener Eric Sailer, kes on kuulsust kogunud olümpiavõitja ja kahekordse maailmameistri Lindsey Vonni treenerina. 

 

Halb kogemus USA noortekoondisest purustas neiu unistused võistelda USA täiskasvanute koondises ning ta hakkas otsima alternatiive. Vanaisa päritolu andis mõtte uurida maad Eesti Suusaliidust ning seda tehtigi 2016. aastal.

 

2017. aasta suvel külastaski Kaitlyn isa ja vanaisaga Eestit, muuhulgas käidi Otepääl, Saaremaal, Tallinnas ja Pärnus. Järgmine külaskäik on plaanis tuleval suvel, kui Kaitlyn põnevusega ootab oma esimest laulupeokülastust.

 

Kaitlyn on nüüdsest Eesti passi õnnelik omanik ning tal on õigus Eestit esindada rahvusvahelistel võistlustel. Kirglikult mäesuusatamist armastava Kaitlyni teeb see otsus väga õnnelikuks. 

 

„Olen ülielevil!“ kinnitab ta Õhtulehele antud intervjuus. Ja lisab, et sama emotsioon valdab tema vanaisa. „Tean, et Eestis suhtutakse talisporti väga kirglikult. See on väga äge ja läheb mulle korda, sest USAs on palju jalgpalli, korvpalli ja muud säärast. Eestis aga hoolitakse individuaalspordist. On väga kihvt olla osa riigist ja kultuurist, kus minu tegemisi

tõesti hinnatakse.“ 

 

Sellest sügisest esindab Kaitlyn Utah' ülikooli, kelle võistkonnas soovib võita üliõpilassarja NCAA. Pikemas perspektiivis tahab ta Eestit esindada Pekingi OMil, MMidel ja MK-sarjas.

Esimene võimalus avaneb selleks veebruaris MM-sarjas.

 

Kaitlyn tegeleb lisaks mäesuusatamisele teistegi ekstreemsete aladega, nagu motosport (enduuro), surf, veesuusatamine, wakeboarding ja mägirattasõit.

 

VES/sport.ohtuleht.ee

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo