Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

Eesti veel mõne päeva 16-aastane imelaps, freestylesuusatamise pargisõidus maailma kõigil mägedel seni 27 võistlust järjest võitnud Kelly Sildaru on nüüd nii täiskasvanu, et võis sõita oma esimestele maailmameistrivõistlustele USA Utah osariiki 2002. aasta olümpialinna Salt Lake City lähedal olevasse Park Citysse.

 

Olgu öeldud, et Eesti spordiüldsus on Kellyt juba mitu aastat imetlenud ja rõõmustanud tema X-Games’i hiilgavate esituste üle, aga rahva ja riigi tõelise tunnustuse toovad siiski medalid MM-ilt ja olümpialt. Olümpiamedal, muide, võinuks Sildarul juba olla, aga kahjuks jäi tal vigastuse süül 2018 Pyeong-Changis võistlemata. 

 

Sildaru lootis Park Citys edukalt osaleda nii Big Air hüpetel, pargisõidus kui rennisõidus. Paraku hakkas kõik Kellyst mitteolenevatel põhjustel kiiva kiskuma. Kõigepealt räsis Park Cityt lumetorm ja sadu, millist kohalikud polevat aastaid näinud. Big Air hüpped suudeti küll läbi häda korraldada, aga üks võimalikest medalikandidaatidest Sildaru loobus koos mitme konkurendiga, sest lauge mägi ei võimaldanud trikkideks piisavalt kõrget hüpet.

 

Eestlanna leivaala pargisõidu kvalifikatsiooni lükati ilma tõttu mitu korda edasi ja lõpuks lubasid MMI korraldajad kõik osalised eelvõistluseta otse finaallaskumistele. Paraku jäi see võistlus pretsedenditu faktina üldse ära, sest finaali eel teatasid nelja riigi delegatsioonid, et on kojusõidu planeerinud, lennupileteid enam muuta ei saa, ja nii tõmmati pargisõidule kriips peale. Kelly Sildaru, favoriit number üks, oli väga pettunud. 

 

Jäi veel rennisõit. Kus favoriidiks oli olümpiavõitja ja mullune maailmameister ameeriklanna Cassie Sharpe (26). Tema asuski avalaskumise järel liidriks punktisummaga 94,4, mis tavaliselt

sel spordialal võiduks enam kui piisav. Kelly esimene sõit ebaõnnestus, üks tema kehv maandumine loeti kukkumiseks ja 51,8 punktiga oli eestlanna viimane. 

 

Teisel laskumisel teenis Sildaru 88 punkti ja oli enne otsustavat katset ameeriklannade Sharpe (94,4) ning 29aastase Brita Sigourney  (90,6) järel kolmas. Pronks oli käes, aga kaotada polnud midagi ja Kelly läks oma treenerist isa Tõnise nõuandel täispangale. Laskumise lõpus, viimasel hüppel, mil hoog ja jaks tavaliselt juba kahaneb, sooritas ta 1080-kraadise pöörlemise ning maandus perfektselt. See oli trikk, mida veel keegi, ka mehed, rennis pole teinud, ja ka Kelly ise polnud seda isegi trennis sooritanud! Aga nüüd tegi ja tuli välja! Veidi närvesöövat ootust ja siis ilmusid tabloole Kelly Sildaru kullapunktid 95! Šokis olid rivaalid, šokis oli kogu ekstreemspordi maailm.

 

Nii sai Kelly Sildarust Eesti viies A-kategooria toetust saav supersportlane (lisaks neljale võistkonnaga maailmameistriks tulnud naisvehklejale). A-kategooria tähendab olümpiaalal MM-kulda või olümpiavõitu ning tagab sportlasele esmalt 40 000 eurot preemiat (treenerile 20 000) ja kaheks järgmiseks aastaks palka 4000 eurot koos ettevalmistusrahaga 2200 eurot kuus (treeneri kuutoetus on 1500). Sildarudele, kes said küll seni Kelly B-kategooria ja noore talendi rahatuge, aga finantseerisid seni sõite, võistlusi ja laagreid peamiselt oma pere eelarvest, tähendab uus situatsioon ehk veerand miljonit eurot tuge suurt kergendust.

 

Sildarul on tänavu talvel vaatamata ühele pisivigastusele, mille tõttu mõni võistlus vahele jäi ja MMi kahe esimese ala luhtumisele seni ikkagi hästi läinud. Colorado osariigis Aspenis osales ta kolmandat korda ekstreemspordi olümpiaks kutsutaval X-Games’il. Võttis ette kõik kolm ala, mis peeti miskipärast ära vähem kui kahe ööpäevaga. Aga Eesti tüdruku vaim ja füüsis pidasid vastu – kõigepealt teenis ta Big Air hüpetes hõbemedali, kusjuures edestas olümpiavõitja ameerklanna Cassie Sharpe teda alles viimase laskumisega. 

 

Seejärel võidutses Sildaru hüpetest ja reilidest koosnevas pargisõidus, püstitades koguni X-Games’i punktirekordi 99,0! Tuli kolmaski medal, rennisõidus sai Kelly pronksi. Nii on Kelly endiselt noorim X-Games’i võitja (13aastasena 2016), kolmel ekstreemolümpial kolm pargisõidukulda võitnu ja esimene, kes teeninud ühtedel mängudel kolm medalit. 

 

MM-kulla võitmise järel sõitsid Sildarud kodumaale. Kelly ütles, et keha ja vaim vajavad niisuguste elamuste järel puhkust ja seepärast jääb pargisõidu maailma karikavõistluste etapp Kanadas vahele. Aga märtsi alguses USAs on ta taas puhanuna platsis.

 

Olgu meie uue spordi laine silmapaistvaimale esindajale kaasa elamise kõrval nimetatud ära seegi, et Tallinnas korraldati taas sisehallis suur ekstreemspordivõistlus Simple Session. See üritus, kus sisepargis trikitatakse rulade ning BMX-ratastega, on Skandinaavia suurim, Euroopa üks silmapaistvamaid ja omab kõlapinda kogu maailmas. Näiteks väisasid tänavust Simple Sessioni kõigi aegade ühed suuremad rulatähed Tony Hawk ja Bam Margera. Tase võistlusel oli aga selline, et parim eestlane, järgmisest olümpiast unistav BMX-rattur Roomet Säälik sai alles 18. koha.

 

Enn Hallik

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo