Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

aa

Angeelika ja Ariel Adams

Õed Kailey ja Ariel Adams ütleks, et 21. mai ei olnud tavaline kolmapäev – kohe kindlasti polnud see harilik koolipäev! Ei, see oli hoopis eriline päev. Nemad läksid hommikul kooli, aga kui tüdrukud olid lahkunud, hakkas nende ema Angeelika ise sättima kooli minekuks. Selle asemel, et koolikott ja kodutöö võtta, ema võtis kapist oma kaunid rahvariided ja pani hoolsalt selga. Need rõivad on Saaremaalt, kus tema pärit on. Ema polnud neid ammu kandnud, aga nad ikka paistavad tal väga ilusad seljas. Siis ta võttis kaasa materjalid, mida oli juba mitu päeva ette valmistanud, et tüdrukute kooli viia. Koolis oli kultuuritutvustuspäev ja oli tema kord oli olla külalisõpetaja. Ta tutvustas 1. ja 4. klassile Eestit. Kõik ootasid seda päeva põnevusega!


Õpilased olid toredad ja kuulasid huviga. Keegi ei olnud varem Eestist midagi eriti kuulnud, aga Arieli õpetaja teadis küll, isegi üht eestlast. Õdede ema rääkis palju Eestist ja näitas videot. See on ilus riik Balti mere ääres. See on väike maa, kus elab vähem kui 1.5 miljonit elanikku. Õpilastel läksid silmad suureks, kui kuulsid, et just väikses Eestis leiutati maailmakuulus ja ka lastele tuntud programm Skype. Veel suuremad ´ooooo´ ja `aaaaaaah´ häälitsusi kostis siis, kui kuuldi, et Eestis on peaaegu igal pool võimalik saada interneti levi – isegi Eesti suurtes metsades!


Eestlased on seal maal elanud tuhandeid aastaid aga on olnud palju võõraid valitsejaid ja sissetungijaid, kes on tahtnud Eestit endale saada. Üks poiss Arieli klassis küsis, et ei tea, miks nii suur riik nagu Venemaa oleks tahtnud sellist väikest riiki nagu Eestimaad. Aga eestlased on väga uhke rahvas ja – võõrastele vaatamata  – on nad hoidnud eesti keelt ja meelt. Eestlastele välismaal on eesti kombed ja keel ka tähtsad. Siin USAs ka, Sellepärast käivad Kailey ja Ariel ka mõnikord laupäeviti Eesti Koolis Connecticutis.


Siiski on Eesti ja eestlased pidanud võitlema, et saada ja hoida oma iseseisvust. Kailey ja tema klassivennad ja -õed 4. klassis olid eriti vaimustuses Balti ketist. See oli haruldane demonstratsioon, mis juhtus 30 aastat tagasi, kui Eesti, Läti ja Leedu olid Nõukogude võimu all. Võideldi vabaduse eest, aga Eestis tehti seda rahulikult ja lauluga. Balti keti ajal seisid kaks miljonit inimest kõrvuti ja hoiti kätest kinni, et teha inimkett: terve tee Eestist Lätti ja edasi Leedusse, et näidata rahu ja solidaarsust ning nõuda vabadust endile ja oma riikidele. See tõmbas Balti riikidele suurt tähelepanu maailmas ja valgustas nende tahet ja vajadust saada vabaks.


Kailey ja Arieli ema vastas palju küsimustele vene okupatsiooni kohta ja ka Laulupeo kohta. Arieli klassis tundsid poisid ja tüdrukud erilist huvi laulupeo vastu ja imestasid, kui väga palju koorilauljaid esineb korraga ja kui palju inimesi tuleb laulupeole kuulama ja vaatama! Nende pere on väga uhke, et Arieli ja Kailey vanaema ja vanatädi laulavad NY Eesti Segakooris ja laulavad sel suvel laulukaare all Tallinnas, laulupeo juubelil. Ariel rääkis, et koolis tegi lastele palju nalja Laulu- ja Tantsupeo reklaamvideo, mida ema Angeelika näitas YouTube-ist. Reklaam näitas eestlasi tantsides igal pool: toidupoes, tööl ja veel. Naljakas oli! Ema kutsus julgemad lapsed ringi ja ka nemad proovisid rahvatantsu. Seda küll ei juhtu ameerika koolis iga päev!


Päeva lõpus jäid nii koolilapsed, õpetajad, Ariel ja Kailey ja isegi nende ema rahule selle erilise päevaga. Tüdrukutel oli hea meel, et  nende sõbrad olid Eestist huvitatud. Külalisõpetaja (Ema) oli õnnelik, et noored panid tähele ja küsisid palju küsimusi. Sel suvel lähevad Ariel ja Kailey oma perega juba teist korda Eestisse. Eesti kohta on palju veel õppida ja rääkida! ida Sina tahaksid Eesti kohta oma sõpradega jagada? 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo