Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

riina oravOsa laste laulukoorist ja dirigent Riina Orav-Sepp.  Foto: Leelo Linask

 

LA LA LA! Eesti rahvas on tuntud kui laulurahvas. Muusika ja laul on eesti kultuuris tähtsal kohal. Lauldes saab rõõmsaks ja isegi öeldakse, et eestlased laulsid endid vabaks! Laule on kirjutatud igaks puhuks ja tõlgitud mitmesse keelde. Lauldakse omakeskis või laulukooris või isegi autos! On isamaalikke laule, jõululaule, pop-laule, lõkkelaule, lastelaule, laagrilaule, sünnipäevalaule, rahvalaule ja palju veel!

 

Laul ühendab inimesi ja teeb tuju heaks – eriti laulupeol on võimas tunne üheskoos laulda. Järgmisel suvel on Eestis laulupidu!

 

Kui on nii palju lauljaid laval, siis peab ju keegi oleme nende juht. Selleks inimeseks on dirigent! Lastekoori LEP/ESTO 2013 laulupeol dirigeeris vahva ja lõbus dirigent pr. Riina Orav-Sepp. Lastele ta meeldis üliväga.

 

Connecticuti Eesti Kooli lapsed küsitlesid Riinat:  

 

Kuidas õpitakse dirigendiks?

 

Alustasin klaverimängu õpinguid 5-aastaselt. Edasi tuli Lastemuusikakool ja dirigeerimist õppisin G. Otsa nim. Tallinna Muusikakoolis 4 aastat. Konservatooriumis ehk Muusikaakadeemias õppisin 3 aastat muusikaõpetajaks.

 

Kas see on raske ja kas kartsite enne esinemist ESTOl?                     

 

Dirigeerimine ei ole raske, kui seda kogu oma hinge ja südamega teha, nii nagu igat tööd. Peab lihtsalt armastama muusikat. Kas ma kartsin .... ei kartnud, sest teie ja kõik teised lauljad julgustasid mind. Aga tegelikult juhtus nii, et minu kunagine õpetaja oli Eestist oma meeskooriga siin ja tema julgustas ja andis enne esinemist väga vajalikke nõuandeid.

 

Kas rahvariietes on raskem dirigeerida kui tavalistes riietes?

 

Ei ole! Minu arust annavad just rahvariided sellise eriti piduliku ja mugava olemise ja mis võib veel parem asi olla, kui tunda end paljude teiste seas eestlasena, kes kannavad imeilusaid rahvariideid!

 

Kas keegi inspireeris Teid hakkama dirigendiks ja kas see on teie töö kogu aeg või on see hobi?

 

Jaa, mind inspireerisid sellised suured Eesti dirigendid nagu Gustav Ernesaks, Ants Üleoja ja Kuno Areng, sest olin laulnud nende juhatamisel paljudel laulupidudel Laulukaare all Eestis. Tegelesin muusikaga aktiivselt palju aastaid – nüüd on see rohkem nagu “hobby” - kus-juures väga meeldiv!

 

Kas olete varem käinud ESTO päevadel ja kas see meeldis? Miks?

 

Ma ei ole varem ühelgi ESTO-l käinud. Jah, mulle väga meeldis! Kahju ainult, et tiheda ajakava tõttu kõikjale ei jõudnud.

 

Milline muusika Teile meeldib kõige rohkem?

 

Kuulan klassikalist muusikat ja olen kursis eesti nooremate heliloojate loominguga, aga tänu sellele, et minu abikaasa on jazzmuusik, siis olen viimastel aastatel palju seda muusikat kuulanud ja mulle meeldib, kohe väga meeldib. Ja kantrimuusika olen taaskord avastanud just siin Ameerikas!
Tegelikult kõik kvaliteetne ja maitsekalt vormistatud muusika või laul on kuulamist väärt!

 

Mis oli Teie lemmikosa LEP/ESTO laulupeost? Lemmiklaul? (Meie kooril oli “Karjapoiss” #1 lemmikuks).

 

Oojaaaaa – Karjapoiss oli ka minu lemmik, selline hoogne, lihtsa meloodiaga ja publikule ka meeldis!!!! Kõik laulud olid ilusad ja hästi valitud, aga loomulikult kõik need laulud, mida laulsid ühendkoorid, olid eriti võimsad!

 

Kas elate USAs või Eestis?

 

Elan San Franciscos, aga nädalalõppudel Lake Tahoes. Ja, ma elasin Eestis aastani 2012, olen siin alles 16 kuud ..... !!

 

Mida teile meeldib teha talvel?

 

…Sõidan Lake Tahoesse, kus on lumi, päike ja mäed. Teen suure lumememme ja naudin talvel! Kõik jõululaulud on ilusad, aga vaieldamatult minu lemmiklaul -"Talve võlumaa" ehk Winter Wonderland, sest just selle lauluga on mul palju ilusaid mälestusi!  

 

Kuidas kirjeldaksite ennast?

 

Ennast on väga raske kirjeldada, aga seda ma tean: olen optimistlik, lõbus, väga emotsionaalne. Mulle ei meeldi valelikud, ebaausad ja sellised inimesed, kes lubavad, aga lubaduseks see jääbki! Ja üle kõige armastan ma täpsust, mulle ei meeldi, kui keegi hiljaks jääb!

 

Kas harjutad kodus dirigeerimist peeglis?

 

Ei, aga enne Laulupidu harjutasin küll… See on mõnikord päris lõbus kogemus - näha end peeglist - grimassid ja emotsioonid näol!!!

 

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo