Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

virmalisedKord lapsepõlves oli öine tume taevas täis vilkuvaid tähekilde.

 

Järsku tähed tuhmusid ja põhjakaarde ilmusid kollakasrohelised lindid.

 

Neis süttisid, kustusid ning süttisid uuesti üksikud punased ja lillad triibud.

 

Värviline helendus lainetas nagu voldiline eesriie tuuleiilis.


"Mis see on?" küsisin veidi hirmunult ja pistsin käe vanaema sooja pihku.

 

Vanaema vastas: "Virmalised."


Ja ta seletas: "Nõidadel on taevas põld. Nad künnavad, külvavad ja imeväel sirgub kohe valminud terapähikutega oder. Sirpide välkudes lõikavad nõiad vilja.

 

Siis panevad nad põlevad pirrud vöö vahele, haaravad kätte puumõõgad ja hakkavad pähikutest teri välja ropsima. Seejärel jahvatavad terad jahuks ja jahust keedavad putru. Puulusikad käes, kukuvad nõiad putru ja hapupiima helpima.


Seda kõike näevad inimesed maa peal ja ütlevad: "Nõiad vehklevad."


northern lights nasaMeie aga teame, et virmalised pole vehklevad nõiad. Hoopis päike saadab maailmaruumi erilisi nähtamatuid kiiri. Maakerale lähenedes koonduvad need kiired ümber põhja- ja lõunanaba ning hakkavad seal vöödiliste kaartena, kiireliste kroonide või lainetavate lintidena mitmevärviliselt helendama.


Väga vähesed inimesed on seda ilusat valgusmängu näinud. Virmalised ilmuvad enamasti keskööl ja siis sa juba magad!


Ja veel: Eesti taevast külastavad virmalised ainult neliviis korda aastas ning peamiselt septembri- ja märtsikuus. Kuid põhja- ja lõunanabamaades vehklevad virmalised alatihti. Virmalised on värvilised veiklevad helendused taevas. Mõnikord paistavad nad nagu värvitud õhulised kardinad taevas. Nad on tihti sinakad, kollakad või rohekad, aga vahest ka pruunikad-punakad. Virmaliste kohta öeldakse sageli ka põhjavalgus, sest neid nähakse kõige rohkem polaaraladel. Mõnikord on virmalisi nähtud ka Eestis – ja ka meil Põhja Ameerikas. Need tihti ilmuvad kevad- ja sügispööripäeva paiku, st. siis märtsis ja septembris on meil neid kõige tõenäolisem näha. Ja viimati oligi 12. septembril võimalus näha virmalisi mõnes kohas Kirde- ja Kesk- USAs.


Virmalisi on tugevamalt näha kui on olnud tugevam päiksetorm/päikesepurse. Päikesetormid võivad ka teha natukene kelmikust, näiteks segada tehnoloogia täpsust, aga virmaliste valguspidu on eriline nähtus, mida näevad elus väga vähesed inimesed.


Vaata videosid virmalistest, mida nähti Eestis Keilas ja Võrtsjärve kohal siit:

http://tv.delfi.ee/eesti/virmalised-28augusti-oosel.d?id=67323022

http://tv.delfi.ee/eesti/virmalised-vortsjarve-aares.d?id=69671343

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo