Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

vabariigi symbolika

Selle kauni vesivärvipildi maalis Rebekka Kivimägi San Franciscost. Siin näete palju ilusaid ja südamelähedasi eesti sümboleid – riigilipp Eesti lipp, rahvuslill rukkilill, rahvuslind suitsupääsuke, Eesti riigivapp, Tallinna vanalinna väravad ja kaunid rahvariided. Aitäh kauni kunstitöö eest!

 

Eesti Vabariigi aastapäeva tähistatakse igal aastal 24. veebruaril. See on riigipüha. Eesti Vabariigi aastapäeval on palju traditsioone. Igal majal on väljas Eesti lipp. Rahvas koguneb varahommikul lipu heiskamiseks Pika Hermanni torni juurde. Eesti kaitsejõudude paraad vaimustab nii lapsi kui täiskasvanuid. Sel aastal oli paraad Narvas. President peab piduliku kõne ja tervitab rahvast iseseisvuspäeva puhul. Antakse teenetemärke väljapaistvatele inimestele, kes on Eesti kasuks midagi väga erilist teinud. Kodudes süüakse kringlit ja peetakse pidu. Vahel on õhtutaevas isegi ilutulestikku näha!


Elagu Eesti!

 

toompea lossToompea loss.  Foto: Wikipedia

 

Tänapäeval heisatakse Eesti riigilipp Toompeal Pika Hermanni torni tippu iga päev päikesetõusul, kuid mitte varem kui kell 7.00, ja langetatakse päikeseloojangul. Eesti lipu heiskamisel  mängitakse Eesti Vabariigi hümni algusfraase. Langetamisel kõlab laulu «Mu isamaa on minu arm» fragmendi baasil loodud signatuur.


Kas teadsid, et Eesti lipul on oma seadus?


2010. aasta 1. juunil jõustunud seadus määras uued reeglid ning eraisikutele Eesti lipu kui rahvuslipu kasutamise vabaduse.


pikk hermann

Eesti on täna iseseisev riik, aga Pika Hermanni tornis on üle aegade mitme riigi lipud lehvinud. Sinimustvalge lipp heisati siia esmakordselt 12. detsembril 1918 ning pärast aastakümneid kestnud Nõukogude okupatsiooni taas 24. veebruaril 1989.

 

Kui pikk on Pikk Hermann?


Pika Hermanni kõrgus merepinnast on 96 m. Torni enda pikkus on 45 m. Torni tippu viib kitsas kivitrepp, millel on 215 trepiastet.


Mis juhtub Pika Hermanni tornis lehvivate lippudega?

 

Kõik Pika Hermanni tornis lehvinud lipud arhiveeritakse. Erandjuhtudel tornis lehvinud lipud ka kingitakse. Alates 2004. aastast on neid lippe kingitud 8 korral: Eesti Majale New Yorgis, Eesti Majale Torontos, Melbourne’i Austraalia eestlastele, Rootsi eestlastele, Andrus Veerpalule, Kristiina Šmigunile ja Gerd Kanterile olümpiavõidu puhul. Üks lipp on katnud VII Riigikogu esimehe sarka. (Toimetus: ka see Eesti lipp, mis lehvib USA skautide ja gaidide malevate suvelaagris Järvemetsal, on olnud Pika Hermanni torni lipp.)


Mitu korda aastas lippu vahetatakse?


Aastas vahetatakse umbes 6 riigilippu: Eesti Vabariigi iseseisvuspäeva (24. veebruaril), Eesti lipu päeva (4. juunil) kui ka taasiseseisvumispäeva (20. august) puhul heisatakse torni masti uus sinimustvalge lipp.

 

eestikoolEesti on mu isamaa!

 

Eestis on 15 maakonda. NY Eesti Kooli õpilased uurisid, millisest Eesti maakonnast nende pered pärit on ja kirjutasid väikese loo selle kohta. Igas Eesti osas on erilised ja ilusad rahvariided.

 

Kas sa tead, kust Eesti paigast sinu juured on? Aruta oma perega. Millised oleksid Sinu pere rahvariided?

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo