Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

muuseumLapsed Mõisaküla muuseumis Muuseumiööl 2013. aastal.  Foto: Anu Laarmann

 

Kõik lapsed on uudishimulikud. Tihti küsitakse emalt või isalt mõne võõra sõna või internetist nähtud vana-aja asjade kohta. Siis on kõige toredam minna muuseumisse, mis asub kodule kõige lähemal. Seal olev töötaja oskab lastele lihtsalt ja mänguliselt rääkida vanaaja jutte ja näidata ajalooga esemeid. Sest muuseum ongi paik, kus hoitakse vanu toredaid asju, samuti fotosid ja dokumente.


Eestis on muuseumid nii suuremates linnades kui ka väikestes paikades. Kokku on üle 240 muuseumi. Suurtes muuseumites on nüüd palju erinevaid ekraane, millelt on võimalik vaadata ajalugu filmina.


Väikestes paikades asub muuseum sageli vaid paaris väikeses toas. Seal asuvad vanaaja asjad riiulitel ja mõningaid neist on võimalik ka katsuda. Tegelikult tohib museaale, need ongi muuseumis olevad vanad esemed, puudutada vaid valgete kinnastega. Seda on kõik filmides ja internetis näinud. Niimoodi ei määrdu asi ära, kui seda katsuvad väga palju lapsi. Ka ei saa siis laps oma kätele mustusepisikuid.


Mõisakülas on tore muuseum, mis asub suures saalis. Korraga on näha ligi 1000 eset. Siin käivad lapsed väga pisikesest peale. Juba lasteaialapsele, kes on 3-6-aastane, on ette nähtud õppetunnid ajaloost. Siis istume kõik koos põrandal.  Ma võtan kappidest puust lusikaid, plekist topse, on ka suur ja uhke mõõk ja kuldsest metallist kroon. Neid saab vaadata koos kasvatajaga.


Lapsed armastavad teha siis selfisid, et kodus neid naljakaid pilte näidata. Veel on meie muuseumis uhke rongi mudel, kus on vedur ja kolm vagunit. Seda käivad lapsed ise pärast kooli vaatamas. Kui on halb ilm, tulevad Mõisaküla noored tihti muuseumi. Neil on sõpradega koos huvitav vaadata fotosid, nad uurivad minu loal kappides olevaid asju ja on väga rõõmsad, kui leiavad mõne naljaka eseme. Näiteks hargi moodi kalapüüdmise ahingu.


Mõisaküla lapsed oskavad muuseumis käituda, sest nad on juba titana koos oma vanematega muuseumis käinud.


Iga aasta maikuus on üle-eestiline muuseumiöö. Järgmise aasta teema on "Öös on mänge".  Muuseumid on siis tasuta avatud hommikust kuni südaööni. Milliseid mänge on võimalik öösel Mõisakülas mängida, ma veel ei tea. Kuid tavaliselt võtab igal aastal muuseumiööst osa ligi 200 külalist. See on väga tore aeg.

 

Anu Laarmann


Mõisaküla muuseumi juhataja

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo