Sisene kasutajana

Anneta TNP Toetusfondi

Toeta siin Vaba Eesti Sõna!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Otsing

Digiteeritud eesti ajalehed

digilehed

kolmega

Allakirjutanu ehmus, kui läinud nädalal nägi oma nime suurel valgustatud reklaamitablool Kristiine keskuse katusel. Nüüd on sõnumit, nii eesti kui vene keeles, näha ka bussiootepaviljonidel. Sõna kindlam on ennegi kasutatud, et julgustada inimesi kasutama koroona leviku tõkestamise vahendeid, näiteks desinfitseerima käsi, jms. Nüüd siis Terviseameti uues üleriigilises vaktsineerimise kampaanias, ergutamaks rahvast minema kolmandat TÕHUSTUSdoosi saama.

Foto: Terviseameti Facebooki lehekülg

 

Teil räägitakse booster süstist, meil räägitakse TÕHUSTUSDOOSIST ehk järjekorras kolmandast, mida koroonaviiruse haiguse COVID-19 vastu manustatakse.

 

MANUSTAMA tähendab toitained, ravimeid või muud sellist organismi sisse viima. Rohtusid võib suu kaudu manustada ehk võtta, vaktsiini aga süstimise teel manustada.

 

SÜST on injection / shot, toiming, mil-le käigus süstlaga viiakse kellegi kehasse ravimit. (SÜSTAL, syringe).


Rohtusid ehk ravimeid ka annustatakse, näiteks nii või nii mitu ANNUST köharohtu päevas, (dose).


Kui miski on TÕHUS, on see mõjuv, tagajärjekas, efektiivne, tugev või tubli, häid või vajalikke tulemusi andev.

 

Ravi võib olla tõhus. Riigipiiril võib puududa tõhus kontroll. Loodetakse, et antud kampaaniast saab tõhusalt toimiv reklaam.

 

On ka neid, kes kahtlevad uue meetodi tõhususes. Koolides tõhustati hügieenireegleid.

 

TÕHUSUS on tugevus, efficiency. Tõhustama on paremini toimivaks muutma.


Väidetavalt kaitseb tõhustusdoos 25 korda paremini raske haigestumise eest koroonasse. Kui sul on kaks doosi on kaitse 7 korda mõjusam kui üks, siis on kaitse poolteist korda tõhusam.


"Eestis on möödunud sügisest saadik tehtud koroonavaktsiini tõhustusdoose eesmärgiga kaitsta inimesi eelkõige raske haigestumise ja haiglasse sattumise eest." – uudisteportaali ERR 19. jaanuari uudisest pealkirjaga "Tõhustusdoosi saanud inimestest on haiglasse sattunud 75".


Ehk siis kuigi selle nädala kolmapäevaks oli Eestis saanud lisa- ehk tõhustusdoosi 350 579 inimest, Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) aruanne näitab, et haiglaravile on neist sattunud või viibib seal praegu kokku 75 inimest.

 

Tõhustusdoosi saanutest on koroonaviirusega nakatunud 3985 inimest, teatas terviseamet. Ehk miski pole kaljukindel, kindlam siiski.


Eesti vaktsineerimisstatistika: Vähemalt üks kord vaktsineeritud 850 537, elanike HÕLMATUS 1. doosiga 63,95%, täiskasvanute hõlmatus 1. doosiga 74,59%.

 

HÕLMAMA tähendab endasse haarama või enda all hoidma, (cover, include, comprise). Eestis elanikest on vaktsineerimiskuur lõpetatud 62 protsendil. Tõhustusdoosi on jõudnud teha 26 protsenti elanikest.


Natuke sõnademängu ka: seesütlev kääne, mille sees? Tõhu sees ehk TÕHUS.

 

TÕHK on sama asi mis tuhkur, European polecat, mille kodustatud liik on ferret. "Kastan- kuni mustjaspruun, pika saleda keha, madalate jalgadega ning kirju näoga kiskja." (sõnaveeb.ee).

 

Lähisugulasteks on tal kärp (stoat) ja mink (naarits).

 

Tõhkudel on haisunäärmed ja võivad "aromaatselt üllatada", kui end ohustatuna tunnevad. Nagu skunksidki.

 

Ning kui tõhul on sees tõhustusdoos, tunneb ta end turvalise ja eriti tõhustatuna.

 

Hõng võib olla õhus, kuid kaitse on tõhus.

 

Riina Kindlam,
Tallinn

Tellimine

"Vaba Eesti Sõna" PDF-i täisversioon on tasuline. Kasutajakonto saamiseks tuleb täita tellimus. Maksmise ja tellimise info vaata sisukorrast Lehe tellimine. Tasuda saate krediitkaardiga PayPal'i kaudu siit.

Full PDF version of the paper costs $60 per year. To open your account, please click for more info Lehe tellimine. You can pay directly through PayPal. This is the safer, easier way to pay online.

Toeta ajalehte

Toeta siin Vaba Eesti Sona!

Donate here to Vaba Eesti Sõna!

Eesti Rahvuskomitee

eanc logo

NY Eesti Maja

em logo

Eesti Abistamiskomitee

erc logo

Järvemetsa Fund

2014 metsavaim

ESFUSA

eutf logo

Eesti Arhiiv USA's

eausa logo

LA Eesti Maja

laem logo

Kanada Metsaülikool

metsaulikool logo